Za pád boeingu v Rusku může nejspíš silný vítr a chybný přistávací manévr

Letadlo dubajských aerolinií se na letišti v jihoruském Rostově na Donu zřítilo zřejmě kvůli silnému větru a chybnému přistávacímu manévru. V troskách Boeingu 737 zahynulo všech 55 cestujících a sedm členů posádky. Většina cestujících byli ruští turisté. Na palubě bylo kromě Rusů celkem 11 cizinců a čtyři děti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na jihu Ruska havarovalo dubajské letadlo. Nehodu nepřežilo 62 lidí

Na jihu Ruska havarovalo dubajské letadlo. Nehodu nepřežilo 62 lidí | Zdroj: ČTK

Boeing 737 se na mezinárodním letišti v jihoruském Rostově na Donu pokoušel přistát dvě hodiny.

Manévr komplikovaly déšť a povětrnostní podmínky, které snižovaly viditelnost. Boční a čelní nárazový vítr foukaly o síle až 120 kilometrů za hodinu.

Nedlouho před druhou hodinou ranní našeho času se letoun zřítil na okraji přistávací plochy a explodoval.

Podle zprávy stanice Rossija24 chtěl pilot přerušit i osudný druhý přistávací manévr. „V okamžiku, kdy chtěl zahájit další oblet, se něco stalo a stroj se zřítil," řekl televizní zpravodaj s odvoláním na vyšetřovatele.

Na jihu Ruska havarovalo dubajské letadlo. Nehodu nepřežilo 62 lidí

Číst článek

Ke stejnému závěru dospěli i experti na webu Flightradar24, který pracuje se satelitními daty. Boeing už prý znovu začal stoupat, když najednou spadl z oblohy jako kámen.

Kromě kusu pláště z letadla zbyly jen drobné úlomky, které se rozletěly do vzdálenosti až jednoho kilometru.

Na jihu Ruska havarovalo dubajské letadlo. Nehodu nepřežilo 62 lidí | Foto: ČTK/AP

Policisté už našli obě černé skříňky letadla. Ruské úřady stejně jako letecká společnost Flydubai vyloučily jako příčinu neštěstí teroristický útok. Šéf aerolinek podle agentury DPA zdůraznil, že oba piloti byli zkušení, měli nalétáno každý zhruba 5700 hodin.

Na místě neštěstí pracuje 850 lidí, kteří prohledávají každý centimetr čtvereční plochy, která je rozdělena do sedmi sektorů. Ruský prezident Vladimir Putin už také nařídil, aby byla příbuzným obětí poskytnuta veškerá pomoc a podpora.

Nízkonákladová společnost Flydubai zahájila činnost v roce 2009, létá zhruba do 90 destinací zejména v oblasti Blízkého východu, Afriky, zemí bývalého Sovětského svazu a jižní Asie.

Na jihu Ruska havarovalo dubajské letadlo. Nehodu nepřežilo 62 lidí | Foto: ČTK/AP

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme