Při nehodě autobusu ve Španělsku zemřelo nejméně 13 lidí. Mezi zraněnými byl i český student

Nejméně třináct lidí zemřelo a 44 dalších utrpělo zranění při nehodě autobusu se zahraničními studenty u španělského města Tarragona. Skupina členů programu Erasmus se vracela z lidových slavností ve Valencii. Na místě zasahovali hasiči i záchranáři, zranění byli převezeni do nejbližších nemocnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při nehodě autobusu ve Španělsku zemřelo nejméně 13 lidí

Při nehodě autobusu ve Španělsku zemřelo nejméně 13 lidí | Zdroj: Reuters

Oběti jsou údajně všechno dívky mezi 20 a 29 roky. Jejich identifikaci komplikuje to, že si studentky vyměnily v autobusu místa.

Zraněno bylo 44 lidí, v nemocnici zůstává 28 zraněných. Česká konzulka Adéla Sýkorová Českému rozhlasu řekla, že mezi zraněnými byl i český student.

„Podle posledních informací byl mezi lehce zraněnými jeden český student medicíny, který studuje na univerzitě v Barceloně,“ uvedla.

Českého studenta už lékaři z nemocnice propustili. Podle Sýkorové, která s ním telefonicky hovořila, je po ošetření drobného poranění v pořádku.

Dva jeřáby odklízejí následky nehody u španělské Tarragony | Foto: Reuters

Studenti se vraceli z Valencie, kde se konal festival Fallas proslulý svými ohňostroji. Slavnosti skončily pozdě v noci a výprava vyrazila z Valencie až nad ránem.

V autobuse bylo celkem 57 lidí, včetně řidiče. Většinou šlo o vysokoškoláky, kteří studují na katalánských univerzitách. Podle agentury AFP pocházeli mimo jiné ze Švýcarska, Norska, Británie, Turecka, Ukrajiny, Francie, Německa, Bulharska, Finska, Maďarska, Itálie, Irska, Japonska, Nizozemska, palestinských území, Peru, Polska, Švédska a Nového Zélandu.

Záchranné týmy zasahují na místě nehody autobusu se zahraničními studenty u španělské Tarragony, při které zemřelo nejméně 13 lidí | Foto: ČTK/AP

Autobus jel jako poslední v koloně pěti ostatních autobusů. Přibližně v polovině cesty domů okolo šesté hodiny ranní havaroval na dálnici AP-7.

Řidič z neznámého důvodu údajně ztratil nad vozem kontrolu, silně strhl volant doprava, vzápětí doleva, prorazil středová svodidla a vjel do protisměru. Autobus se poté srazil s protijedoucím osobním autem a převrátil se.

Pasažéři v autě nehodu přežili. Podle katalánského ministra vnitra Jordiho Jana vyvázl z nehody bez vážnějších zranění také řidič autobusu, který byl převezen na policejní stanici. Test na alkohol a drogy byl u něho negativní.

V hotelu nedaleko místa nehody zřídily úřady koordinační centrum, kde mohou pozůstalí dostat informace a psychologickou pomoc.

ČRo, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme