Eva Vrabcová Nývltová se vyrovnala s nemocí, chce se kvalifikovat na maraton do Ria

Eva Vrabcová Nývltová se po metabolickém kolapsu z konce loňského roku chtěla vrátit do Světového poháru v běhu na lyžích ještě v letošní sezoně. Nestihla to, ale v tréninku je pod dohledem svého manžela pořád. Jen místo na lyžích běhá více v botách. Po vzoru třeba Martiny Sáblíkové by se totiž po zimní olympiádě ráda podívala i na tu letní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nyvltová

Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nyvltová | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Pátá žena ze Soči na 30 km volně se kvůli problémům s příjmem potravy dostala až do nemocnice. Dostatečný přísun jídla si tak teď musí hlídat pořád. „Pořád se s tím peru, ale pracujeme na tom. V Trutnově chodím do buřtárny, kde mě podporují a vaří mi. Chodím tam na obědy a jsem těžce pod kontrolou,“ směje se Eva Vrabcová Nývltová.

Návrat k závodění jí sice trval déle než by si bývala sama přála, ale o to s větší chutí nyní trénuje. Ovšem už ne na běžkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Vrabcová-Nývltová chce zaútočit na maratonský limit pro OH v Riu

„Doktoři říkají, že jsem zdravá, takže nevidím důvod ve sportu nepokračovat. Je to radost, která člověka drží nad vodou. Trénink je euforie, svoboda, vášeň. Cítím se tam sama sebou,“ přiznává třicetiletá univerzálka, která loni obhájila titul republikového šampiona v desetikilometrovém běhu na silnici, a dokonce v novém rekordu.

Právě tyto úspěchy mimo lyžařskou stopu ji motivují do dalšího tréninku. Ráda by se totiž kvalifikovala také na letní olympiádu v maratonu.

„Děláme pro to maximum, ale neupínám se k tomu. Mým snem byl uběhnout maraton, když to člověk dokáže, může říct, že něco zvládl uběhnout. Je pro mě čest říct: ‚Jsem maratonec.‘ Ale cílem je limit,“ přiznává.

Manžel ji občerstvoval z auta

Dosud nejdelší maratonskou tréninkovou distanci absolvovala po silnicích v okolí rodného Trutnova se svým rodinným týmem. „Ráno jsem běžela 33, odpoledne jsem doběhla 9. Manžel mě doprovázel autem a občerstvoval mě. Byl to příjemný tréninkový den.“

Na olympijský limit pro Rio, který je 2 hodiny a 30 minut, to sice ještě nestačilo, ale pomoct zrychlit a dosáhnout na něj možná už letos v Praze by jí měla i spolupráce s atletickým odborníkem. Už loni totiž vše konzultovala s Jarmilou Kratochvílovou a teď se za ní chystá.

„Je na čase trošku zapracovat na běžecké technice, nikdy jsem se tomu nevěnovala. Chtěla bych za ní na pár tréninků vyrazit,“ plánuje. Zatím ale nemyslí na definitivní přestup od lyžařů k běžcům.

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme