Zavolat po závodě domů, to je pro mě největší odměna, říká vítězka SP Soukalová

Sám toho člověk zvládne hodně. K velkému úspěchu ale také obvykle potřebuje velkou pomoc a podporu svých blízkých. Je to i případ Gabriely Soukalové, která před několika desítkami minut dostala velký křišťálový glóbus za vítězství ve Světovém poháru biatlonistek. Samozřejmě, že na trati a na střelnici se může spolehnout jen sama na sebe, ale bez okolí by na triumf jen těžko dosáhla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Soukalová s trofejí za vítězství v hodnocení sprintu

Gabriela Soukalová s trofejí za vítězství v hodnocení sprintu | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Velký křišťálový glóbus dostala biatlonistka Gabriela Soukalová na galavečeru v hotelu Olympijskaja v sibiřském Chanty-Mansijsku. Už na tamním stadiónu, po sprintu, ve kterém doběhla druhá a výrazně se trofeji přiblížila, děkovala svým blízkým.

„Vracely se mi všechny vzpomínky na to, jak jsem začínala na lyžích a na to, jak mě rodiče navzdory mému odporu vypiplávali,“ přiznala Gabriela Soukalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Gabrielou Soukalovou po zisku vítězství v celkovém hodnocení SP mluvil reportér ČRo Tomáš Kohout

Prý jim kdysi z tréninku utíkala do lesa, sporttester měřící výkon přidělávala na psa a tak dále. Nyní je ale rodičům - matce Gabriele a otci Karlovi vděčná. Hned za cílem závodů také Gabrielu Soukalovou můžete zahlédnout s telefonem v ruce. Tak se odměňuje za výkon.

„Tím, že zavolám svojí rodině. S přítelem jsme si volali hned po dojezdu, jako skoro po každém závodě, takže to je pro mě asi největší odměna,“ říká česká biatlonistka.

Kvůli přítelovi Gabriely Soukalové, badmintonistovi Petru Koukalovi, se jí dokonce zkraje minulé sezóny říkalo „přítelkyně na telefonu".

Kdo je ale Gabriele Soukalové v zimě asi nejvíce nablízku - byť třeba v Chanty-Mansijsku a na Světových pohárech v Americe chyběl?

Jedná se o Ondřeje Rybáře. Ten prý po ní chce jako odměnu jednu věc: fotografii s velkým křišťálovým glóbem s věnováním. A to Gabriela Soukalová zvážní a zároveň roztaje:

„Asi si to budu muset nechat ještě nechat projít hlavou. Bude to něco velmi osobního. Nejhezčí poděkování, které dokáži dát dohromady.“

Soukalová se těšila na 'vtipnou' střelbu: Dvacet trestných kol jsem ještě nejela

Číst článek

37letý šéftrenér české reprezentace a její osobní kouč má totiž na triumfu Gabriely Soukalové skutečně podstatný vliv.

„Jeho vliv je obrovský. Před lety si mě vzal pod svá křídla a dal mi novou šanci. Ten sport pro mě získal nový rozměr. Začalo mě to bavit a zbavila jsem se lidí, kteří mi házeli klacky pod nohy. Místo toho jsem nad sebou měla někoho, komu na mně a mých výsledkách záleží,“ vysvětluje Gabriela Soukalová.

A kdyby jen na tom. Když po olympiádě v Soči uvažovala, že ukončí závodní kariéru, úspěšně ji přemlouval a Gabriela Soukalová vytrvala.

Při závodech žen ale zůstává Ondřej Rybář schovaný, na střelnici vše hlídá trenér ženské reprezentace a sám bronzový medailista z mistrovství světa Zdeněk Vítek. I jeho Gabriela Soukalová na cestě za vítězstvím ve Světovém poháru potřebovala.

„Vážím si ho, protože je s ním velmi dobrá debata a umí mě podpořit. Je jeden z nejbližších lidí v mém okolí,“ dodává vítězka Světového poháru.

Tomáš Kohout, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme