Kubánci vítali Obamu s nadšením. Věří, že jeho návštěva přinese skutečné změny

Nadšení, optimismus, ale také opatrné očekávání, co bude dál. Všechny tyto emoce jsou momentálně cítit ve vysoké koncentraci na Kubě. Havana poprvé po téměř devadesáti letech přivítala úřadujícího amerického prezidenta. Barack Obama chce historickou návštěvou zpečetit sbližování obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama mává novinářům po příletu do Havany

Barack Obama mává novinářům po příletu do Havany | Zdroj: Reuters

Pruhy a hvězdy, americké vlaječky a dokonce rozbalený červený koberec pro amerického prezidenta. Ještě nedávno by tohle všechno bylo na komunistickém ostrově nemyslitelné. Teď se ale na Kubě píše historie.

Návštěvu provázejí velmi přísná bezpečnostní opatření. Ulice Havany, které jsou jindy plné lidí i starých amerických korábů, citelně osiřely, na čemž se možná podepsalo i deštivé počasí.

I přes liják se ale celé rodině Baracka Obamy, kterého doprovází manželka Michelle i dcery Sasha a Malia, dostalo při jejich první, hlavně turistické části programu velmi vřelého uvítání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vítají amerického prezidenta běžní Kubánci, zjišťovala přímo v Havaně zpravodajka Lenka Kabrhelová

Mnozí tady, jako například José, věří, že sbližování obou zemí nakonec vyústí ve skutečné změny, které podle něj Kuba nutně potřebuje.

Optimistický je i 55letý Pepe, který pohyb prezidentské návštěvy sleduje střídavě z balkónu a na televizní obrazovce. Elektroinženýr a jeden z prvních kubánských softwarových programátorů si dnes vydělává jako drobný živnostník. Věří, že bližší vztahy se Spojenými státy přinesou stagnujícímu ostrovu hlavně ekonomický impuls a nové příležitosti.

Barack Obama s rodinou v ulicích Havany | Foto: Reuters

Zatím podle něj Kubánci příliš změn na vlastní kůži nepocítili. Pepe, který vidí svět pozitivně, má ale za to, že se dřív nebo později přijdou a i on sám se bude moct vrátit ke své milované programátorské profesi.

Obama přiletěl na Kubu, setká se s představiteli režimu i opozicí

Číst článek

V to, že historická návštěva přinese nejen nové obchodní dohody a podnikatelské příležitosti, ale také více porozumění, věří prezident Barack Obama. I když připouští, že v pohledu na mnohé otázky se Spojené státy s Kubou dál diametrálně neshodnou.

Politické změny na Kubu přicházejí zhruba stejným tempem, jakým zanedbanou Havanou projíždějí staré modely amerických aut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Kubě pokračuje historická návštěva amerického prezidenta Obamy. Co pro obě strany může znamenat, hodnotí komentátor ČRo Milan Slezák

„V hospodářské oblasti režim poněkud povolil, někteří Kubánci mohou provozovat soukromé živnosti, v politickém ohledu se toho mění hrozně málo. Hodně se ale mění pro Ameriku,“ říká komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Obama začal vztahy s Kubou normalizovat, i když to jde pomalu. Řídí se zásadou, že když na Kubu neplatilo dlouholeté embargo, když ji nedonutilo ke změně chování tak, jak by si to přály Spojené státy i celý svobodný svět, je na čase zvolit jiný přístup a doufat, že se věci na Kubě změní, když se budou normalizovat,“ dodává.

Jen pár hodin před příletem prezidentského speciálu Air Force One kubánské pořádkové síly připomněly veřejnosti, že odlišný názor se netoleruje, a rozehnaly pravidelné shromáždění kubánské opozice. V policejních vozech skončilo i několik disidentů, se kterými se americký prezident plánuje sejít.

Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

Barack Obama s rodinou navštívil muzeum v Havaně | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme