V Praze startují kotlíkové dotace, v první vlně město rozdělí 24 milionů korun

Pražský magistrát ode dneška přijímá žádosti o takzvané kotlíkové dotace. Celkem v první výzvě rozdělí skoro 24 milionů korun, vystačit by měly minimálně na 160 nových kotlů. Žádosti musí lidé přinést osobně do Škodova paláce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O kotlíkové dotace je obrovský zájem

O kotlíkové dotace je obrovský zájem | Foto: Honza Ptáček

Praha na nové kotle rozdělí mnohem méně peněz než v ostatních krajích. V metropoli totiž tolik starých a ekologicky nešetrných kotlů oproti jiným částem republiky není.

Podle radní pro životní prostředí Jany Plamínkové z Trojkoalice pomůžou kotlíkové dotace zejména okrajovým městským částem, kde se včas nestihla plynofikace.

„To jsou třeba Řeporyje, Slivenec, Suchdol a některé další části. Tam už mezi tím došlo k tomu, že plyn výrazně podražil a někteří lidé se na něj nepřipojili. Já doufám, že část lidí, když budou mít možnost, to přiměje, aby si plynové přípojky aktivovali,“ uvedla Plamínková.

Získat lze až 150 tisíc korun

Kotlíkové dotace v Praze jsou určené pro majitele rodinných domů, v nichž se topí kotlem nebo kamny, které nesplňují třetí emisní třídu. Vlastníci můžou získat až 85 procent ceny, v přepočtu ale maximálně 150 tisíc korun. Podmínkou pro přiznání dotace je, aby nové vytápění mělo nejvyšší emisní třídu pět.

Dále nesmí být energetická náročnost domu, do kterého se kotel pořizuje, horší než C. Pokud je, musí majitel část z přiznané dotace použít alespoň na nějaké minimální úpravy, třeba na výměnu oken.

Žádosti se podávají na hlavní podatelně ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Formulář si žadatelé můžou stáhnout z internetu, najdou ho i na stránkách magistrátu v sekci portál životního prostředí. Na podatelnu pak musí žadatel přijít osobně.

ČRo, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme