Podnikatelé protestují proti omezení prodejní doby o svátcích, zákon už je ve sněmovně

Hospodářská komora spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu nesouhlasí s návrhem zákona o prodejní době. Podle nich totiž znevýhodňuje některé prodejce. Pokud sněmovna novinku schválí, chtějí se komora i svaz obrátit na Ústavní soud, aby přezkoumal ústavnost návrhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víte, jak správně nakupovat? Co je podle Anny Strunecké pro tělo jedovaté?

Víte, jak správně nakupovat? Co je podle Anny Strunecké pro tělo jedovaté? | Foto: Fotobanka Pixabay

„Je to neoprávněná regulace podnikání a zásah do běžných podnikatelských podmínek,“ říká prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

„Prostě každý obchodník se může svobodně rozhodnout, jestli se mu to vyplatí. Jestli jeho zaměstnanci budou ochotni pracovat o svátcích, nebo jestli je bude schopen motivovat, aby šli o svátcích pracovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsme připraveni apelovat i na poslední chvíli, řekl v Ranním interview Radiožurnálu Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory ČR

Obchodníci proto dnes na tiskové konferenci zopakuvali své výhrady a vyzvou poslance, aby zákon odmítli. Proti změně je i pravicová opozice a někteří poslanci hnutí ANO.

Změnu hájí ČSSD, KSČM a lidovci, podle kterých bude dopad na ekonomiku minimální. Rodiny navíc budou mít o svátcích na sebe víc času, jak popsal na začátku března šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola:

Češi utratí za Velikonoce tisícovku, tržby prodejců rostou až dvojnásobně

Číst článek

„Zboží, které by lidé nakoupili o svátcích, nakoupí určitě v jiný den, a naopak toto omezení přispěje k tomu, že rodiny budou více pohromadě a nebudou třeba trávit volné chvíle v supermarketech.“

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích a vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.
Pramen: ČTK

„Zdá se nám až téměř absurdní, že by se mělo jednak obchodníků říkat, kdy mohou a nemohou mít otevřeno, a jednak lidem říkat, kdy mohou a nemohou nakupovat,“ zdůraznil v Ranním interview Radiožurnálu Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

„Komunikujeme dlouhodobě s poslanci, jsme připraveni třeba ještě na poslední chvíli apelovat. A pokud to poslanci schválí, tak se ještě dnes scházím s prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu, paní Novákovou a zvážíme, zda případně uděláme ještě další kroky, o nichž budeme dnes informovat na naší tiskové konferenci,“ poznamenal Vladimír Dlouhý.

Pokud sněmovna tento týden schválí omezení prodejní doby obchodů o svátcích, chtějí se Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu obrátit na Ústavní soud, aby přezkoumal ústavnost návrhu. Návrh je podle nich totiž pro část obchodníků diskriminační. Navíc jde zcela proti evropskému trendu, vyplývá z vyjádření obou podnikatelských svazů.

"Předložený návrh je dle našeho názoru diskriminační, pokud by tento týden Poslaneckou sněmovnou prošel, obrátíme se na vybrané poslance, abychom jejich prostřednictvím požádali Ústavní soud o přezkum ústavnosti návrhu," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme