Twitter funguje už 10 let. V česku sociální síť využívá asi 300 tisíc lidí

„Just setting up my twttr“ byla první zpráva odeslaná přes sociální síť Twitter. Stalo se tak právě před 10 lety. Tweety, tedy krátké zprávy poslané prostřednictvím této sítě, se od té doby staly hojně využívaným komunikačním prostředkem – lidé na celém světě jich denně pošlou asi půl miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zprávu „Just setting up my twttr“, tedy něco jako „Nastavuji si svůj twitter“ napsal Jack Dorsey, jeden ze zakladatelů sítě. Tím druhým byl Biz Stone. Oba pracovali v americké internetové firmě Odeo.

Služba byla z počátku jen pro pracovníky této společnosti a měla sloužit ke komunikaci přes mobilní telefony – odtud i omezená délka zpráv, 140 znaků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O minulosti a současnosti sociální sítě Twitter mluvila redaktorka Alžběta Havlová

Twitter je stručně řečeno tím, čím si ho uživatel sám udělá. Lze na něm číst zpravodajství, komunikovat s rodinou a přáteli, sledovat celebrity, nebo naopak, je-li člověk sám celebritou, monitorovat, co o něm píší ostatní.

Mimochodem momentálně nejsledovanější je účet zpěvačky Katy Perry – odebírá ho téměř 85 milionů lidí. Velmi sledovaný je třeba také účet zpěváka Justina Biebera nebo prezidenta USA Baracka Obamy.

Slovo „tweet“ znamená „pípat“, proto má síť ve znaku modrého ptáčka. Lidé přes ni denně pošlou asi 500 milionů zpráv. A nezřídka důležitých…

Za deset let se stal Twitter i pro velké tiskové agentury cenným zdrojem informací. Už je zcela běžné, že aktuální události dávají nejdřív na Twitter, což platí třeba i pro takové stanice, jako jsou CNN či BBC.

Takhle si uživatelé sítě jako první mohli přečíst třeba oznámení o smrti nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina.

Twitter má v současné době asi 320 milionů účtů, v Česku je jich zhruba 300 tisíc. To není zase tak moc – třeba na Facebooku jsou asi čtyři miliony Čechů.

Jeden z nejsledovanějších českých twitterových účtů patří hokejistovi Jaromíru Jágrovi – ten má 260 tisíc takzvaných „followerů“. Ještě o něco víc má tenistka Petra Kvitová – tu na síti sleduje 305 tisíc lidí.

Samostatnou kapitolou jsou čeští politici. Třeba ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš má 198 tisíc sledovatelů.

Zajímavé je, že v poslední době hlavně členové české vlády používají tuto síť k výměně názorů – a to nejen mezi sebou, ale také skrz síť čile komunikují s novináři a oznamují důležitá rozhodnutí.

Twitter - počty uživatelů | Foto: Český rozhlas

ČRo, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme