Cena chilských lososů prudce stoupá, vzhůru ji žene El Niňo

O 25 procent vzrostly ceny chilských lososů na komoditní burze. Může za to hlavně velký úbytek těchto ryb, který způsobilo teplejší moře. Podle chilského Národního úřadu pro rybolov a akvakulturu se počty uhynulých lososů počítají na miliony a finanční ztráta se může vyšplhat až na jeden bilion dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednohubky s lososem

Jednohubky s lososem | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Hlavním důvodem zvýšení cen je oteplování Tichého oceánu kvůli fenoménu El Niňo, a to až o 4 stupně Celsia. Právě teplé moře má za následek smrt až 23 milionů lososů. Tento problém trápí hlavně jihoamerické Chile, jehož tichomořské pobřeží je dlouhé víc než 4 tisíce kilometrů.

Úbytek ryb zasáhl až 9 procent farem s lososy v zemi a na chilský rybářský průmysl to tak může mít velké dopady. Třeba ztrátu pracovních míst. Škody se totiž můžou vyšplhat na půl až jeden bilion dolarů.

Chile své lososy vyváží hlavně do Spojených států a Japonska. Podle Michala Kratochvíla, ředitele Rybářského sdružení tak můžou být zatím čeští spotřebitelé klidní.

„Objem dovezených lososů z Chile do České republiky je velmi omezený, pohybuje se řádově okolo 70 tun ročně. Jen pro představu do ČR se ročně doveze 9 tisíc tun lososa, přičemž 7 až 8 tisíc tun je z Norska."

„Takže dovoz lososa z Chile je velmi omezený a prakticky to tak nebude mít dopad na český nebo evropský trh," míní Kratochvíl.

Spotřeba ryb v Česku je stabilní

Podle údajů Rybářského sdružení se spotřeba ryb v Česku drží přibližně na stejné úrovni. Češi si tak ročně naservírují na talíř 3,5 až 4 kila ryb, z toho téměř 1,5 kilogramu jsou sladkovodní ryby z českých řek a rybníků.

Zájem je hlavně o kapry a pstruhy. Ty ale kvůli velké poptávce do tuzemských obchodů z velké části dovážíme. Za kapra lidé zaplatí v průměru asi 70 korun za kilogram, u pstruha je průměrná cena skoro dvojnásobná.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme