Do Řecka dorazili další uprchlíci. I úředníci, kteří mají pomáhat s vracením migrantů

Proud uprchlíků mířících z Turecka do Řecka pokračuje i poté, co začala platit dohoda EU a Ankary o vracení migrantů. Od nedělního rána do dnešního dne připlulo na řecké ostrovy přes 1600 lidí. Zároveň z Turecka dorazili i první úředníci a pohraničníci, kteří budou pomáhat s vracením běženců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turečtí úředníci, kteří mají pomoci s registrací a vracením uprchlíků, přijížděj na řecký ostrov Lesbos

Turečtí úředníci, kteří mají pomoci s registrací a vracením uprchlíků, přijížděj na řecký ostrov Lesbos | Zdroj: Reuters

Podle nových pravidel se všichni migranti, kteří dorazí z Turecka do Řecka, budou muset vrátit zpátky. Dohoda EU s Ankarou začala platit včera, řecké úřady začnou migranty vracet 4. dubna.

V praxi to však tak jednoduché není. „Ta procedura se teprve jaksi koordinuje,“ přiblížila řecká spolupracovnice ČRo Soňa Dorňáková Stamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění ohledně uprchlíků v Řecku přiblížila tamní spolupracovnice ČRo Soňa Dorňáková Stamu

Na ostrovy v Egejském moři už dorazili z Turecka první úředníci a policisté, kteří mají pomáhat s registrací běženců. Zároveň se podle Dorňákové řecká vláda snaží vyprázdnit registrační centra, která na ostrovech jsou a jsou velmi plná.

„Ta situace je v tuto chvíli dosti chaotická, protože zatím na ostrovech zůstává kolem šesti tisíc migrantů, ale nejsou to ti migranti, kteří by se mohli vracet zpět do Turecka, jsou z takzvané staré várky, a na ty se nevztahuje ta dohoda, která platí od neděle,“ dodala Dorňáková Stamu.

Řecký premiér Alexis Tsipras několikrát upozornil, že na rychlé zpracování potřebných administrativních úkonů bude nutné nasadit nejméně 4000 vyškolených pracovníků, z čehož víc než polovinu mají do Řecka vyslat unijní země.

150 tisíc migrantů od začátku roku

Cílem dohody Evropské unie s Ankarou je odradit běžence, aby se na cestu vůbec vydávali. Jen od začátku letošního roku do poloviny března dorazilo z Turecka do Řecka téměř 150 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě EU a Ankary o vracení migrantů mluvili redaktorka ČRo Jitka Malá a Zdeněk Čermák z PřF UK

„Potřebujeme vyslat signál uprchlíků na celém Blízkém východě: neplaťte pašerákům lidí, je to úplně zbytečné, z Řecka vás vrátíme do Turecka,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V Turecku v současnosti žijí skoro tři miliony uprchlíků ze Sýrie. Evropě by dohoda měla přinést úlevu od proudu běženců, Ankaře zase to, že země pokročí v přístupových jednáních o vstupu do EU a dostane také další finanční pomoc v řádu desítek miliard korun.

Turci by už také od letošního června mohli mít možnost cestovat do zemí EU bez víz.

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme