Skoro u každého druhého prodejce uhlí našla ČOI pochybení

Dodali míň, než si lidé objednali - takové pochybení zjistila nejčastěji Česká obchodní inspekce při kontrole tuhých paliv. Zaměřila se na ně v druhé polovině loňského roku, tedy v době, kdy si lidé nejčastěji objednávají topivo do domácností. Inspekce rozdala 15 pokut v celkové výši 36 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černé uhlí (ilustrační foto)

Černé uhlí (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Česká obchodní inspekce uskutečnila celkem 116 kontrol, při kterých odhalila 52 pochybení.

„Nejčastěji prodejci šidili spotřebitele, když přivezli méně uhlí, než si fakticky objednali. To se podařilo prokázat v 37 případech, tedy průměrně u každého třetího kontrolovaného prodejce. Je to prakticky stejné číslo jako v předchozích letech,“ uvádí mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Kromě toho sedm kontrol odhalilo nedostatky v poskytování povinných informací při prodeji a v šesti případech nebyl spotřebitel řádně informován o ceně.

Nakládání uhlí je dobré si ohlídat

Vzhledem k výsledkům kontrolní akce doporučuje Česká obchodní inspekce být u nakládání uhlí a tedy i u jeho vážení, aby si lidé mohli být jistí, že ho dostali tolik, kolik si ho objednali. Prodejce by měl takové prosbě zákazníka vyhovět. Pokud ne, doporučuje inspekce zvážit nákup topiva u jiného obchodníka.

Podle mluvčího inspekce by se spotřebitel měl zajímat také o to, v jakých podmínkách je uhlí skladované. „A pokud se uhlí rozpadne ve sklepě na prach v rozmezí několika dnů, měl by dodávku reklamovat. Rozpad uhlí totiž svědčí o tom, že prodejce ho neskladoval tak, jak má.“

Nejvyšší míru pochybení odhalila Česká obchodní inspekce v Ústeckém a Libereckém kraji – při 40 kontrolách zjistili 24 pochybení. 10 kontrol z celkových 18 bylo s prohřeškem v Plzeňském a Karlovarském kraji. Naopak nejméně porušení - jedno z osmi kontrol - zaznamenala inspekce v Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Za tunu hnědého uhlí lidé podle údajů portálu TZB Info z listopadu 2014 zaplatili 4400 korun, za tisíc kilogramů černého 6200 korun. Pokud se podíváme, jaké částky lidé vydají za vytápění rodinného domku, tak nejlevněji je vyjde vytápění hnědým uhlím. Za rok zaplatí v průměru 40 tisíc korun.

Zhruba o tisíc korun víc zaplatí, pokud by topili dřevem. Naopak nejvíc peněz lidé zaplatí, pokud si domácnosti vytápějí elektřinou nebo propanem, a to až 67 tisíc za rok.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme