Kerry na Kubě jedná i s kolumbijskými povstalci, které USA považují za teroristy

Kromě setkání mezi kubánskou a americkou delegací se ministr zahraničí Spojených států John Kerry schází i s vyjednavači kolumbijské povstalecké skupiny FARC. Tu přitom považuje americká administrativa za teroristickou organizaci. Ještě předtím Kerry jednal se zástupci kolumbijské vlády, kteří se v Havaně snaží vyjednat s ozbrojenci mírovou dohodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Spojených států John Kerry

Ministr zahraničí Spojených států John Kerry | Zdroj: Reuters

Podle informací kolumbijských médií budou špičky FARCu žádat, aby je Washington ze seznamu teroristů vyškrtnul.

Lídr povstalců Rodrigo Londoño zvaný Timochenko má také chtít propuštění svého spolubojovníka známého jako Simón Trinidad, který je ve Spojených státech zavřený na 60 let za obchod s drogami a praní špinavých peněz.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a šéfové Revolučních ozbrojených sil Kolumbie se v září dohodli, že do 23. března podepíšou definitivní mírovou dohodu.

Během konfliktu zemřelo 220 tisíc lidí

Obě strany se v rozhovorech shodly mimo jiné na ukončení ozbrojených akcí, skončení obchodu s drogami, souzení či propouštění osob zapojených do konfliktu nebo čištění minových polí. Jednání se ale zkomplikovala.

Konflikt stál život 220 tisíc lidí. Půl milionu lidí muselo opustit původní domovy. Ozbrojenci také unášeli lidi pro výkupné nebo jako rukojmí a peníze získávali i z masivního obchodu s drogami, jehož hlavním cílem jsou Spojené státy.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme