USA a Kuba se po letech nepřátelství smiřují na baseballovém hřišti

Spojené státy a Kuba se snaží nechat za zády desítky let nepřátelství. Politiky a diplomaty dnes přitom na chvíli vystřídají sportovci. Sbližovat se totiž obě země dnes budou na baseballovém hřišti. Na historickou návštěvu Havany totiž přijel nejen americký prezident, ale i jeden z úspěšných amerických baseballových týmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava v Havaně na baseballové utkání USA-Kuba

Příprava v Havaně na baseballové utkání USA-Kuba | Zdroj: Reuters

Fotografie, podpisy nebo alespoň potřesení rukou. Hotel Melia Cohiba, kde je ubytován americký baseballový tým, se stal základnou kubánských příznivců baseballu. A že jich není málo. Tady je totiž baseball sportem číslo jedna.

Přátelské utkání kubánského národního mužstva a amerického profesionálního týmu Tampa Bay Rays tu budí obrovskou pozornost. Baseball má na Kubě 140letou historii, zdejší hráči patří k těm nejlepším.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kuba a USA toho mají společného víc, než by se mohlo zdát. Třeba baseball. Natáčela o tom zpravodajka Lenka Kabrhelová

Pro kubánské hráče je podle Yorbise Borrota exhibiční zápas poctou i obrovskou příležitostí. Jak 30letý člen ostrovního národního týmu vysvětluje, po roce 1999 je to teprve podruhé v historii, co se v Havaně mužstvo americké profesionální ligy předvede.

Za historickou událost označuje utkání i Anthony Clark, bývalý profesionální hráč a dnes ředitel Asociace hráčů americké baseballové ligy. Její řady v dobách studené války i posledních desetiletích posílily desítky hráčů, kteří za mnohdy dramatických událostí uprchli před komunistickým režimem.

„Má to pro mě i osobní rozměr. Se spoustou kubánských hráčů jsem se setkal během své kariéry na hřišti, před pár měsíci jsem byl poprvé v životě v Havaně. Být tu dnes zpět se zápasem, na který přijdou ještě navíc oba prezidenti, to je obrovská čest,“ řekl Českému rozhlasu Anthony Clark.

Právě baseball má podle něj potenciál stát se jedním z hlavních mostů mezi národy, které toho o sobě po letech nepřátelství příliš nevědí.

Vztah USA - Kuba | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme