Policie obvinila kvůli zakázkám v SŽDC 6 lidí a 3 firmy, zasahovala v sídle úřadu

Protikorupční policie obvinila šest lidí a tři firmy v souvislosti s loňským zadávacím řízením veřejných zakázek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to dnes uvedl státní zástupce Ondřej Trčka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protikorupční policie zasahuje v sídle SŽDC v pražské Dlážděné ulici

Protikorupční policie zasahuje v sídle SŽDC v pražské Dlážděné ulici | Zdroj: ČTK

Stíhání se týká trestných činů pletichy při zadání veřejné zakázky, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie.

„Obvinění se uvedených trestných činů měli dopustit v průběhu roku 2015 spácháním celkem dvou skutků, které souvisí se zadávacím řízením ohledně veřejných zakázek zadavatele Správa železniční dopravní cesty, státní organizace,“ napsal Trčka. Doplnil, že právní kvalifikace není u všech obviněných stejná.

Na základě použité kvalifikace lze dovodit, že minimálně část obviněných vyvíjela podle policistů na základě dohody s jiným zájemcem o veřejnou zakázku činnost směřující k zadání zakázky za nepřiměřeně vysokou nebo jinak nevýhodnou cenu.

Za poškození finančních zájmů EU se škodou velkého rozsahu hrozí až desetileté vězení. Pachatelům ostatních dvou činů hrozí sazba dva až osm let odnětí svobody.

Obvinění předcházela razie v SŽDC

V pražském sídle SŽDC mezitím od rána zasahovali policisté, podle informací ČTK se zajímali o stavební zakázky a vyžádali si materiály ke zhruba deseti výběrovým řízením.

Vedení úřadu důvod zásahu zatím nezná. „Nic bližšího k této věci upřesnit nemohu, neboť více informací zatím nemáme,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Razii protikorupčního útvaru v budově v pražské Dlážděné ulici potvrdil i mluvčí protikorupčních policistů Jaroslav Ibehej. Podle fotoreportéra ČTK zaměstnanci opouštěli budovu, která byla při policejním zásahu kompletně vyklizena. Podle Ptačinského poskytuje správa železnic policii veškerou potřebnou součinnost.

Kriminalisté byli podle serveru Aktuálně.cz také v pražské pobočce projektantské firmy Sudop a podle Lidovek.cz i ve Výzkumném Ústavu Železničním (VUZ).

Zaměstnanci SŽDC opouštějící budovu | Foto: ČTK

„V obecné rovině jsme byli jako mateřská společnost o zásahu na VUZ informováni. Vedení VUZ s vyšetřovateli spolupracuje,“ řekl ČTK mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Server iDnes.cz napsal, že zásah se uskutečnil i na ministerstvu dopravy, kde policie zabavila počítač řediteli odboru strategie. Akce se prý mimo jiné týká zakázky na modernizaci trati z Trutnova do Chlumce nad Cidlinou.

SŽDC je státní organizace, která se stará mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor do výstavby tratí. Investiční výstavbu financuje především z veřejných zdrojů, hlavně z fondů EU.

V posledních letech se v souvislosti s hospodařením SŽDC objevilo několik podezřelých případů. Nejvyšší kontrolní úřad například v roce 2012 upozornil na údajné zbytečné utrácení za pronájem a nákup aut nebo právní služby. Loni úřad oznámil, že polovinu zakázek SŽDC za 4,6 miliardy korun si rozdělilo pouhých sedm dodavatelů.

ČTK, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme