Čeští vojenští lékaři možná vyrazí pomáhat do iráckého Irbílu. Česko o to požádal Kurdistán

Iráčtí Kurdové chtějí pomoc z České republiky. Žádají o vyslání vojenských lékařů do oblasti bojů s takzvaným Islámským státem. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle ní ale nyní Češi nemají kapacity na vyslání celé polní nemocnice, menší tým lékařů by však do Iráku vyrazit mohl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojenští lékaři ošetřují

Čeští vojenští lékaři ošetřují | Foto: 601. skupina speciálních sil

Mladá fronta tvrdí, že se jedná o nasazení zhruba deseti lékařů, kteří by do země přivezli také kontejner se zdravotnickým materiálem.

Kurdové se prý s žádostí obrátili na premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD. Deníku to potvrdil náměstek ministerstva obrany Jakub Landovský s tím, že jednání se sice vedou, zdravotníci by ale mohli do Kurdistánu vyrazit nejdřív v roce 2017. Musí se totiž zajistit hlavně jejich bezpečnost.

Informaci Českému rozhlasu potvrdil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek: „S iráckými Kurdy jednáme o různých formách spolupráce v boji proti Islámskému státu. Vyslání zdravotnického týmu je jednou z dalších možných forem pomoci, která ale nemá zatím konkrétní podobu. V tuto chvíli analyzujeme možnosti armády. Zároveň by s tímto příspěvkem musela souhlasit vláda a parlament.“

Lékaři by měli zamířit do oblasti severoiráckého Irbílu. Město drží pod kontrolou kurdští ozbrojenci. Jen několik desítek kilometrů od Irbílu leží ovšem Mosul, který je baštou extremistů takzvaného Islámského státu.

Čeští vojenští lékaři v posledních letech působili například v Mali. V loňském roce vyrazili také do Slovinska, kde pomáhají s migranty na takzvané balkánské cestě. Českých lékařů tam před Vánocemi odjelo 12. Vůbec nejvíc českých zdravotníků bylo v minulosti na misích v Afghánistánu.

V týmu českých vojenských lékařů bývá většinou chirurg, traumatolog, anesteziolog a zdravotní sestry.

ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme