Do parku v centru Mníšku pod Brdy je zákaz vstupu, myslivci tam loví divoká prasata

Myslivci v Mníšku pod Brdy v noci poprvé stříleli na divoká prasata přímo v parku v centru města. Radnice si vyjednala kvůli přemnožené černé zvěři výjimku z mysliveckého zákona. První sele zastřelili myslivci zhruba po hodině. Na provizorní posed se vrátí ještě třikrát. Vstup do parku Pivovárka je proto až do pátku zakázaný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Součástí naučné stezky okolo Buchlova je i socha divočáka

Součástí naučné stezky okolo Buchlova je i socha divočáka | Foto: Pavel Sedláček

Park Pivovárka v centru Mníšku pod Brdy má velikost zhruba dva a půl hektaru a je oblíbeným vycházkovým místem místních lidí. Prostor je nyní vymezený bílo-modrou páskou s nápisem: vstup zakázán. Na místě také hlídá strážník městské policie.

Problémy s divočáky mají obyvatelé Mníšku už dlouhou dobu. Ve městě zvěř způsobuje každoročně statisícové škody a snaha zabránit ji, aby se volně pohybovala v centru města, byla dosud marná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Myslivci v Mníšku pod Brdy v noci poprvé stříleli na divoká prasata přímo v parku v centru města. Natáčela tam Pavla Firbacherová

„Jsou tady často, je téměř 50procentní šance, že v noci tady nějakou skupinu divočáků uvidíte. Dvakrát už jsem měl střet, takže se bojím a neozbrojen bych v noci také rozhodně nechodil. Sám jsem je měl na zahradě, udělají díru do plotu,“ popisuje zkušenosti s divočáky Rudolf Neymer z Mníšku pod Brdy.

Radnice Mníšku pod Brdy si vyjednala výjimku z mysliveckého zákona a díky ní mohou myslivci střílet zvěř i na nehonebních pozemcích. Odstřel vítá také Adéla Petříková, která bydlí v Mníšku už několik let.

„Když jedu autem, musím jezdit maximálně rychlostí 25 kilometrů v hodině. Protože si nedokážu představit, co by se stalo, kdybych do nějakého prasete nabourala. Už asi dvě za tu dobu se mi náhle zjevila před autem a neohroženě tam kráčela. Takže bych určitě brala, abych se toho v budoucnu už nemusela bát,“ vysvětluje.

Mluvčí Mníšku pod Brdy Miloš Navrátil boj s přemnoženou černou zvěří považuje zatím za úspěšný. „Velká poklona myslivcům, že s námi do toho šli. Doufám, že ve stejném duchu to bude pokračovat dál, že se nikomu nic nestane a že těch odstřelených prasat bude daleko víc.“

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme