Izrael pokročil v odsolování mořské vody, region má tak naději na doplnění zásob

Příští války na Blízkém východě se povedou o vodu. Rostoucí populace a stoupající životní úroveň totiž znamenají větší spotřebu životodárné tekutiny. Jejích přirozených zdrojů ale zároveň ubývá. Upozorňuje na to i dnešní Světový den vody. Moderní technologie ale dávají blízkovýchodnímu regionu naději. Cestu z krize dnes úspěšně ukazuje například Izrael.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odsolování mořské vody a recyklace vod odpadnich umožňuje Izraeli zúrodňovat poušť

Odsolování mořské vody a recyklace vod odpadnich umožňuje Izraeli zúrodňovat poušť | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Zvuk tahání vody ze studny je na Blízkém východě slyšet stále vzácněji. Hladina i kvalita podzemních vod dramaticky poklesla a celé oblasti vysychají.

Jinde se ale paradoxně začíná původně úplně vyprahlá poušť zelenat, a dokonce i plodit ovoce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moderní technologie dávají blízkovýchodnímu regionu naději v zásobování vodou, zjistil ve své reportážitamní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Izrael dnes odsoluje mořskou vodu ve velkém. V roce 2015 dosáhlo množství odsolené vody 600 milionů kubíků.“ Podle Erana Feitelsona to představuje 50 procent spotřeby pitné vody v Izraeli.

Profesor Feitelson je šéfem Školy environmentálních studií Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a výsledky izraelského hospodaření s vodou v něm vzbuzují hrdost.

„Množství odsolené vody nám umožňuje doplňovat znovu zásoby podzemních vod, které už byly značně vyčerpané. Takto si připravíme strategické rezervy pitné vody."

Mnozí analytici předpovídají Blízkému východu nové války, tentokrát kvůli nedostatku pitné vody. Izrael ale ukazuje, že si umí dostatek vody sám vyrobit a už dnes jí má přebytek.

Odsolování mořské vody a recyklace vod odpadnich umožňuje Izraeli zúrodňovat poušť | Foto: Štěpán Macháček

„Můžeme teď čerpat méně vody také z Galilejského jezera a Jordánu. V řece tak zůstává více vody a z toho může těžit především Jordánsko, které má z blízkovýchodních zemí zdaleka největší problém s vodou. Odsolování tedy způsobilo úplnou změnu konceptu vodního hospodářství,“ říká Feitelson.

„Nejen odsolování mořské vody je ale důvodem, proč Izraelci prakticky nezaznamenali extrémní sucha několika posledních let, která sužovala region. S vodou se totiž naučili také šetrně hospodařit. "

„Izrael dnes recykluje skoro 80 procent svých odpadních vod, což je zdaleka nejvíc na celém světě. V centrálním a jižním Izraeli dnes zemědělství používá výhradně recyklovanou vodu. Dokud tedy budeme splachovat na záchodech, bude dost vody pro zemědělství."

Izraelská zkušenost tak zní skoro jako pohádka. Tím spíš, když profesor Feitelson připomíná, že z dobrých výsledků budou mít užitek i palestinská území:

Odsolování mořské vody a recyklace vod odpadnich umožňuje Izraeli zúrodňovat poušť | Foto: Štěpán Macháček

„Palestinci dnes získávají z Izraele víc vody, než kolik stanovují dohody z Osla." Palestinská samospráva skutečně získává z izraelského potrubí vody dostatek pro zásobování svého obyvatelstva.

Ovšem 60 procent území takzvaného Západního břehu je mimo kontrolu palestinských úřadů. Je to zóna C, kterou i nadále stoprocentně ovládá izraelská armáda a kde žije zhruba 180 tisíc Palestinců.

Zároveň je to oblast sporného rozšiřování židovských osad a právě tady je vidět, že voda je na Blízkém východě také mocným politickým nástrojem.

Odsolování mořské vody a recyklace vod odpadnich umožňuje Izraeli zúrodňovat poušť | Foto: Štěpán Macháček

Klára Stejskalová, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme