Nejčastěji se padělají tisícikoruny a pětisetkoruny. Jde většinou o falzifikáty nevalné kvality

Loni v Česku mírně klesl počet zadržených padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Bylo jich přes 5250. Mezi odhalenými padělky převažovaly zahraniční měny. Falzifikátů v korunách bylo 2383.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loni v Česku mírně klesl počet zadržených padělaných a pozměněných bankovek a mincí

Loni v Česku mírně klesl počet zadržených padělaných a pozměněných bankovek a mincí | Foto: ČNB

„Nejčastěji se tyto neblahé jevy vyskytovaly u bankovek v nominální hodnotě 1000 a 500 korun. Většina byla podle hodnocení našich expertů spíše nižší stupně kvality,“ uvedl člen bankovní rady České národní banky Jiří Rusnok.

„České bankovky vynikají nejen uměleckou kvalitou, ale i svými četnými ochrannými prvky. To však neznamená, že by lidé neměli při nakládání s hotovostí dávat pozor,“ řekl Rusnok.

Bankovky s nominální hodnotou 1000 Kč a 500 Kč v součtu tvořily v loňském roce celé tři čtvrtiny všech zadržených padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí, zatímco o rok dříve to bylo 63 procent.

Na většině zachycených padělků nebyly žádné ochranné prvky nebo byly některé z nich jen nekvalitně napodobené.

„Bylo to hlavně tím, že nejvíce padělků vzniká na inkoustových tiskárnách. Tyto padělky jsou podle naší stupnice nebezpečnosti hodnoceny jako ‚méně zdařilé‘ nebo ‚neumělé‘,“ doplnil Jiří Rusnok.

Celková hodnota padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí loni překročila 2,5 milionu korun. Nejvíce padělků českých bankovek bylo zadrženo v Praze (1294 kusů), v Ostravě (192 kusů) a Ústí nad Labem (186 kusů).

V roce 2015 bylo na území České republiky zadrženo 2918 kusů padělků zahraničních platidel, což bylo meziročně o 145 méně.

Padělané bankovky může kdokoli odmítnout přijmout. Pokus zaplatit jimi je trestný čin. Falzifikát přijímají bez náhrady pobočky bank.

ČNB: Počet padělků bankovek a mincí | Foto: ČTK

Loni v Česku mírně klesl počet zadržených padělaných a pozměněných bankovek a mincí | Foto: ČNB

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme