Nově zvolení poslanci slovenské Národní rady složí slavnostní slib

Slovenskou Národní radu dnes čeká ustavující schůze po nedávných volbách. 150 poslanců na ní oficiálně složí slib a získá mandáty. Většinu bude mít v parlamentu nově vytvořená koalice čtyř stran – Smeru, Slovenské národní strany, Mostu-Híd a Sítě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fico nejen uhájil premiérství, ale navíc dostal pro svůj Smer klíčová ministerstva

Fico nejen uhájil premiérství, ale navíc dostal pro svůj Smer klíčová ministerstva | Foto: Martin Mikula | Zdroj: ČTK

Do slovenského parlamentu se dostalo celkem osm stran. Nejsilnější zastoupení má Smer staronového premiéra Roberta Fica.

Pochybnosti budí například hnutí Sme Rodina podnikatele Borise Kollára, který byl podle slovenských médií v minulosti ve styku s klíčovými hráči podsvětí.

Poprvé v novodobé historii Slovenska budou poslanci také zástupci krajní pravice Mariána Kotleby. Tedy lidé, kteří veřejně popírají holokaust a oslavují válečný klerofašistický Slovenský štát.

„Budeme mít v parlamentu i radikální politický extremismus ve stejnokrojích,“ okomentoval tuto skutečnost prezident Andrej Kiska.

Volby do Národní rady Slovenské republiky | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme