Čtvrtina budoucích lékařů chce podle průzkumu odejít za prací do zahraničí

Téměř tři čtvrtiny budoucích absolventů lékařských fakult plánují po ukončení vysokoškolského studia hledat zaměstnání v České republice. Vyplývá to z výsledků průzkumu organizace HealthCare Insitute, které má Český rozhlas k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Šetření se účastnili studenti posledních ročníků devíti lékařských fakult z celé republiky. 72 procent z nich chce pracovat v Česku, jen zhruba čtvrtina plánuje práci v zahraničí.

Nejčastějšími důvody pro zamýšlený odchod za hranice jsou lepší platové podmínky, získání zkušeností a možnost studia cizího jazyka.

V cizině by budoucí lékaři dávali přednost zaměstnání ve státním sektoru. Nejčastěji chtějí pracovat v Německu, následují Velká Británie a Spojené státy.

Nástupní plat - představa u studentů lékařských fakult | Foto: Český rozhlas

Představa studentů lékařských fakult o práci po studiu | Foto: Český rozhlas

Počet absolventů, kteří ale jdou opravdu do zahraničí pracovat, je podle děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksiho Šeda ve skutečnosti nižší.

„Vždy u promoce se studentů absolventů ptáme, kam dále směřují, protože to naši školu zajímá. A bývá to tak do 20 procent studentů, kteří mají opravdu jasnou představu. A řada z nich má už i v zahraničí smlouvu, ale nutno říci, že už při těchto krátkých dotazech zjišťujeme, že řada z nich to bere jako přechodné období rozvinout svou praxi.“

Budoucím lékařům u nás nejvíc chybí možnost kariérního nebo pracovního postupu, připadá jim, že práce neodpovídá jejich vzdělání, a stěžují si i na špatné mezilidské vztahy na pracovišti. Právě na to se teď ale nemocnice chtějí zaměřit.

„Všichni ředitelé fakultních nemocnic, kteří dostanou tento průzkum, se musejí primárně sejít s děkany a přednosty svých klinik,“ potvrdil ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

„Musejí zjistit, jak probíhá výuka, a musejí dbát na její kvalitu. Musejí zjistit, jestli se na nezakládá něco na pravdě, že studenti se při výuce ve fakultních nemocnicích nevidí špatné kolektivy. To je třeba odbourat.“

Eva Rajlichová, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme