Meteorologové slaví světový den. V českých zemích pozorují počasí od roku 1775

Meteorologové dnes slaví světový den své vědy. V Česku má sledování počasí dlouhou tradici. První stanice vznikla za Marie Terezie a v pražském Klementinu tak mají nepřetržitou řadu pozorování už od roku 1775. Při příležitosti světového dne pozvali meteorologové o víkendu veřejnost do svých pracovišť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní knihovna v Praze, Klementinum (ilustrační foto)

Národní knihovna v Praze, Klementinum (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Z pražského Klementina pochází nejvíce přesných údajů o počasí v českých zemích. „Stanoviště je poměrně příznivé, protože sem, kromě ranních hodin v letním období, nesvítí sluníčko. Teploty jsou objektivní,“ řekl o umístění zařízení meteorolog Luboš Pešl.

Je pokračovatelem tradice, kterou v roce 1775 založil Antonín Strnad - jezuita, vlastenec a rektor Karlovy Univerzity. Zahájil tak nejdelší souvislou řadu pozorování počasí na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se od 18. století při předpovídání počasí změnilo a co zůstalo stejné? V pražském Klementinu natáčel Ľubomír Smatana

„Chodíme sem třikrát denně – v 7, ve 14 a 21 hodin. Tím, že se posunuje čas, tak v létě je to 8, 15 a 22 hodin,“ shrnul Luboš Pešl.

Světový den oslavili meteorologové už o víkendu, kdy svá pracoviště otevřeli veřejnosti. Lidé mohli vidět třeba pozorovací balony, bez kterých se ani současná předpověď neobejde.

„My sídlíme tady v Komořanech, ale balon se vypouští celkem třikrát denně na Libuši. Je to jeden ze zdrojů informací o tom, jaké je aktuálně počasí. Letí od země až do 20 kilometrů a posílá nám dolů informace, jaké je počasí nad Prahou, jaká je teplota, tlak a jaký tam fouká vítr,“ popsal meteorolog Jan Šrámek.

Kromě tradičních shrnutí pro média vytvářejí meteorologové i předpovědi „šité na míru“. Trochu jiné informace totiž potřebují zemědělci, silničáři nebo třeba sportovci. Přímo do terénu odborníci vyrážejí i během světového šampionátu v lyžování.

„Dělali jsme předpovědi, jak silný bude vítr, jestli půjde skákat, nebo nepůjde. Občas je předpovídání pro sportovce docela adrenalin,“ dodal Jan Šrámek.

Meteorologové mají sice stále přesnější přístroje a data, přesto ale počasí mohou předvídat jen s určitou pravděpodobností.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme