Kušnierz, Markvart, Kotlanová a Kouda jsou vinni, rozhodl soud v kauze ROP Severozápad

Čtyři ze šesti obžalovaných v kauze kolem ovlivňování projektů ROP Severozápad jsou vinni. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Ústí nad Labem. Soudkyně Kamila Elsnicová rozhodla o vině bývalých ředitelů dotačního úřadu Petra Kušnierze a Pavla Markvarta, úřednice Ireny Kotlanové a také exnáměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudy. Tresty se pohybují od dvou let podmíněně do sedmi let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Obžaloba vinila šestici ze zneužití pravomoci a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Podle státního zástupce ovlivnili projekty za miliardu a 400 milionů korun. Soud nakonec shledal vinnými jen čtyři obžalované.

Petr Kušnierz má jít podle soudu na sedm let do vězení. V jeho případě však jde o souhrnný trest – Kušnierz si odpykává podmínku za braní úplatků v jiné kauze. Soud mu uložil i peněžitý trest ve výši 750 tisíc korun.

Bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda odchází s trestem tři roky podmíněně s odkladem pět let. Dva roky podmíněně pak dostali bývalý ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart, ten s odkladem tři roky, a úřednice Irena Kotlanová s odkladem čtyři roky.

Další dva obžalovaní – exředitel úřadu Petr Vráblík, který k soudu nepřišel, a bývalý právník Jan Martinovský – jsou podle krajského soudu nevinní.

Několikaleté zákazy činnosti

Verdikt vynesl ústecký krajský soud po víc než dvou letech a třech měsících od začátku procesu. Všichni nepravomocně odsouzení dostali i několikaleté zákazy činnosti.

Kouda se měl podle obžaloby provinit tím, že Kotlanové přinesl seznam projektů k přidělení dotací. Byl mezi nimi i projekt na propagaci rekultivovaných území. Pohrozil jí, že v opačném případě by někteří úředníci mohli přijít o práci.

Podobně měl jednat i Pavel Markvart. Úřednice Kotlanová měla v jednom případě posudek k projektu prostřednictvím hodnotitele pozměnit. Podle soudkyně ho úmyslně přesvědčila.

Kušnierz se měl zase snažit ovlivnit projekt na opravu hotelu Palace v Ústí nad Labem a také údajně zjišťoval, jakým způsobem by se daly provést změny v projektu hotelu Cascade tak, aby nepřišel o dotace.

ČRo, Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme