Věznice jsou přeplněné, upozorňuje ombudsmanka. Doporučila změny

V českých věznicích je aktuálně 21 500 odsouzených. To je zhruba o 800 víc, než je kapacita zařízení. Ubytovací plocha na vězně se tak snížila na tři metry čtvereční. V některých zemích je ale i dvojnásobná. Mezi tuzemskými odsouzenými se proto zvyšuje napětí. Přeplněnost věznic považuje za klíčový nedostatek i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Česká republika je známá tím, že jsou ukládány poměrně dlouhé tresty odnětí svobody,“ popsal jeden z důvodů stavu Milan Svoboda z kanceláře ombudsmanky.

Právník z oddělení dohledu nad omezováním osobní svobody taky připomněl, že mezi českými vězni je vysoká recidiva. Sedm z deseti propuštěných se podle něj vrací do výkonu trestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody přeplněnosti českých věznic popsal ve vysílání Heleně Šulcové právník z kanceláře ombudsmanky Milan Svoboda

„Náš systém neumí vězně napravovat. Nejde tu o jakési odstrašení. Smyslem výkonu trestu má být odborně pracovat a působit na odsouzeného, aby byl schopen se vrátit do společnosti a být jejím platným členem,“ vysvětlil.

Upozornil taky, že pokud ale pracovníků není dostatečný počet, jejich možnosti jsou limitovány. „Zformulovali jsme doporučení ministerstvu spravedlnosti, aby zpracovali koncepci reformy, revizi trestní politiky,“ dodal Milan Svoboda. Analýzu představili dnes dopoledne.

Mezi evropskými státy má Česká republika dlouhodobě jeden z nejvyšších počtů vězňů na počet obyvatel.

Kapacita v Odolově překročená o třetinu

„Odsouzení jsou ubytováni po šesti a více, to je absolutní ztráta soukromí. Z toho vznikají problémy, kdy se napadají, vyhrožují si a podobně. Řešíme to dnes a denně," popsal stav Martin Boháč, zástupce vedoucího výkonu trestu věznice Odolov.

Odolov na Trutnovsku je věznice s dozorem. Kapacita 300 odsouzených je momentálně překročena o 100 lidí. Někde bydlí až po 12 v jedné místnosti. „Je to strašné. Menší prostor, málo všeho" přiblížil podmínky jeden z nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přeplněnost věznic způsobuje mezi odsouzenými napětí a komplikuje práci dozorcům. V Odolově na Trutnovsku natáčel Václav Plecháček

Problémy potvrdila i psycholožka věznice Gabriela Šafářová. „Roste počet vzájemných konfliktů. Pro nás je situace složitější, protože máme menší možnost je rozstěhovávat. Není totiž kam," upozornila.

Práci s odsouzenými podle ní komplikuje i to, že ve výkonu trestu přibývá lidí s drogovou závislostí a psychickými problémy.

„Člověk, který je tady za méně závažnou trestnou činnost a není osobnostně narušený, má sdílet prostor s lidmi, kteří jsou nevypočitatelní, agresivní a má s nimi být 24 hodin denně," dodala.

Zatímco v roce 2002 bylo v českých věznicích 16 tisíc odsouzených, aktuálně je to o 5500 víc. Naplněné jsou tak na 104 procent.

„Situace v jednotlivých věznicích je proměnlivá. Ubytovací kapacity jsou již překračovány. Vedení Vězeňské služby tento problém samozřejmě řeší," řekla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. Bez dalších podrobností doplnila, že probíhají intenzivní jednání, jak kapacity věznic zvýšit.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme