Strojvůdce vlaku z tragické nehody na železničním přejezdu v Golčově Jeníkově do vazby nepůjde

Okresní soud v Havlíčkově Brodě dnes odmítl vzít do vazby strojvůdce vlaku, který na železničním přejezdu v Golčově Jeníkově usmrtil dva lidi cestující v autě. Podle soudce Jana Doležala nejsou pro vazbu dostatečné důvody. Strojvedoucí byl v době nehody opilý, hrozí mu až deset let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku se ráno se srazil nákladní vlak s osobním automobilem.

V Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku se ráno se srazil nákladní vlak s osobním automobilem. | Zdroj: ČTK

Osmačtyřicetiletý muž je obviněn z ohrožení pod vlivem návykové látky a usmrcení z nedbalosti. Dechová zkouška po nehodě u něj prokázala téměř dvě promile alkoholu.

„Státní zástupce navrhoval vzetí do vazby kvůli důvodné obavě, že by obviněný uprchl nebo by se skrýval, aby se vyhnul případnému trestu. Pro tento vazební důvod nebyly ve spisu žádné konkrétní skutečnosti," řekl soudce Doležal.

Hrozba vysokého trestu podle něj sama o sobě nemůže stačit ke vzetí obviněného do vazby.

Nepřizpůsobení jízdy

Nehoda se stala v pondělí krátce po sedmé hodině ráno na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací a závorami. Zabezpečovací zařízení bylo pro kolej, po níž jel posun, vypnuto z provozu a závory byly zvednuty.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala byl ale strojvedoucí o situaci informován a měl tomu přizpůsobit jízdu. V době nárazu jel posun podle vyšetřování rychlostí přibližně 40 kilometrů v hodině.

Třicetiletý muž a šestadvacetiletá žena cestující v autě utrpěli při srážce vážná zranění a následkům na místě podlehli. Škoda způsobená nehodou byla podle Drážní inspekce předběžně vyčíslena na 150 tisíc korun, třetinu částky tvoří poškození vlaku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme