Městská nemocnice Ostrava láká nové zaměstnance náborovými příspěvky

23. březen 2016
Zprávy , Zprávy

V ostravské městské nemocnici začali se změnami, které by měly pomoci udržet stávající zdravotníky a získat nové. Nemocnici totiž chybí personál, a to hlavně na interně a geriatrii. Kromě zvyšování platů a odměn se vedení městské nemocnice snaží získat nové lidi i na náborový příspěvek. Lékařům nabízí až 200 tisíc korun, sestrám pak 40 tisíc.

Zdravotní sestra Marie Khan se o náborovém příspěvku dozvěděla při pohovoru a příjemně ji to překvapilo. Na interně pracuje od poloviny ledna a je jednou z prvních sester, které nemocnice náborový příspěvek vyplatila.

„Dává se to na dvě půlky – v první výplatě je dvacet tisíc a potom po zkušební době je dalších dvacet,“ říká sestra.

Nedostatek zdravotníků je problém napříč nemocnicemi v Česku. Ostravské městské nemocnici aktuálně chybí 15 sester a 15 až 20 lékařů. Náborová kampaň je zatím úspěšná jen částečně.

„Podle posledních informací máme sedm sester, takže vnímám, že ten příspěvek nám pomůže pokrýt nejtěžší problematické věci z hlediska personálu, což je interna, centrální příjem, kde cítíme, že potřebujeme posílit. U lékařů se zatím nepřihlásil nikdo, ale je to asi 14 dní, co jsme to zveřejnili, takže ještě počkáme,“ říká pověřený ředitel nemocnice Josef Grochol.

Nové zaměstnance chce hledat i v zahraničí. „Hledáme kontakty, ať už je to Slovensko, Ukrajina, tak abychom to oslovení provedli a zkusili tu kampaň provést. Protože cítíme, že u nás na trhu lékaři opravdu nejsou. Musíme využít všech možností, abychom lékaře doplnili,“ dodává ředitel.

Kromě náborových příspěvků přitom nemocnice přidává zaměstnancům i další bonusy. Chce si je udržet. V mnohých okolních zařízeních totiž nabízejí vyšší platy.

„Rozdíl není příliš velký a my jsme si sedli s primářskou radou a řekli jsme si, že do tří let se chceme dostat na takovou úroveň, aby tady doktoři spíš přicházeli, než odcházeli,“ dodal pověřený ekonomický náměstek Stanislav Saksa.

autor: iha
Spustit audio