Noví slovenští poslanci složili slib. Někteří členové Kotlebovy strany přišli ozbrojeni

Na Slovensku dnes oficiálně složilo slib 150 nově zvolených poslanců. Stará vláda podala demisi a prezident jmenuje její nástupce. Mezi členy Národní rady budou poprvé i zástupci krajně pravicové strany Mariana Kotleby. Jeden z jejich členů vzbudil rozruch, když do budovy přišel se zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba

Předseda Lidové strany - Naše Slovensko Marián Kotleba | Foto: www.kysuce.sk

V parlamentu vedeným koalicí staronového premiéra Roberta Fica ze strany Smer zasedli nováčci s nulovou politickou zkušeností i známé tváře. Právě zástupci Lidové strany Naše Slovensko vyvolávají největší obavy i očekávání.

Většina nejen domácích komentátorů stranu označuje za fašistickou. Poslanci se v zemi poprvé stali lidé, kteří veřejně popírají holocaust a oslavují někdejší klerofašistický Slovenský stát. Dva politici proto dnes na protest přišli na úvodní zasedání s židovskou hvězdou na oblečení.

Peter Krupa, člen Kotlebovy strany, zase už minulý týden vzbudil pozornost tím, že do Národní rady přišel se zbraní. Při vstupu ji nahlásil a odevzdal ochrance. Dnes už jako poslanec nemusí procházet kontrolou. U vchodu ale legálně drženou zbraň znovu odložil.

„Potřebuju ji, protože se cítím být trochu ohrožený. V minulosti už některé naše členy napadli,“ řekl novinářům. Dodal, že stejně postupují i někteří další kolegové ze strany.

Dá se očekávat, že kvůli incidentu začnou slovenští poslanci uvažovat a odhlasování povinnosti projít detekčním rámem i pro zákonodárce.

Lidová strana Naše Slovensko chce prosazovat použití zbraně při ochraně života a podporuje vznik domobrany. Samotný Kotleba už několikrát odmítl odpovědět na otázku, zda i on zbraň nosí.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme