Cestu od letiště k Hradu lemují čínské vlajky, Praha 6 protestuje

Na sloupech veřejného osvětlení podél Evropské třídy v Praze se dnes objevily české a čínské vlajky. Lemují cestu z letiště na Hrad. Právě tudy má při své první návštěvě Česka příští týden projíždět čínský prezident Si Ťin-pching. Obyvatelé i městská část Praha 6 proti tomu protestují, rudé vlajky jim připomínají minulý režim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na stožárech veřejného osvětlení podél Evropské třídy visí čínské a české vlajky, Praha 6 to kritizuje

Na stožárech veřejného osvětlení podél Evropské třídy visí čínské a české vlajky, Praha 6 to kritizuje | Zdroj: ČTK

„Chápu, že státní návštěvě se sluší připravit přivítání se všemi poctami, které předepisuje protokol a dobré způsoby. Lézt ale někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

„Mezi Českou republikou a Čínou není žádný speciální druh mezinárodního vztahu a podle všech vnějších atributů to připomíná některé prvky, které tady byly před 30 lety,“ dodal mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Starosta očekává, že podobnou výzdobu město připraví i při návštěvách dalších prezidentů. „Mrzí mě, že vedení hlavního města České republiky se snaží takto přihlouplým způsobem zavděčit hradnímu pánovi, kterému se v krátké době podařilo zničit téměř vše, co zde od roku 1989 bylo v této zemi pracně budováno.“

K vlajkám se přihlásila česko-čínská komora

Pátrání po tom, kdo si netradiční výzdobu objednal, nebylo jednoduché. Ministerstvo zahraničí nic takového nezadalo.

„Vyvěšování vlajek v ulicích města není běžnou součástí protokolu. Vlajky se vyvěšují na letišti, v místě, kde je ta osoba ubytována a na místech, která oficiálně navštíví,“ říká mluvčí ministerstva Irena Valentová.

S umístěním vlajek na trase mezi letištěm a Hradem souhlasil pražský magistrát. Podle mluvčího magistrátu o to požádala čínská ambasáda.

„Čínská ambasáda požádala magistrát o stanovisko k umístění reklamy na sloupech veřejného osvětlení. Samotné umístění a výrobu reklamy by pak podle mých informací měla financovat Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce,“ řekl mluvčí města Vít Hofman.

Čínská ambasáda ale tvrdí, že s tím nemá nic společného. Šéf česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík, nakonec přiznal, že za vším je právě komora.

„Když zde na začátku prosince byla na návštěvě jihokorejská prezidentka, jejich firmy a instituce ji přivítaly úplně stejným způsobem. Zrovna tak čínského prezidenta vítali vlajkoslávou například ve Washingtonu nebo v Londýně,“ reagoval Tvrdík.

V Praze se kromě vlajek objevily i billboardy s nápisem Vítejte v České republice v češtině a čínštině. Čínský prezident se může těšit také na slavnostní salvu, kterou na příští úterý zařídil Hrad. Dělostřeleckou palbu by měli vojáci vyzkoušet zítra v sedm hodin ráno.

ČTK, ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme