Z Hradu ráno zazněly salvy. Vojáci cvičili před návštěvou čínského prezidenta

Na Pražském hradě dnes ráno zněly salvy. Jednalo se o součást cvičení na slavnostní ceremoniál k uvítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který přijede na návštěvu České republiky v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha, Pražský hrad (ilustrační foto)

Praha, Pražský hrad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na Pražském hradě to ráno vypadalo jako na malém cvičišti.

„Vojáci tady pochodují ve dvojstupech, ve trojstupech. Okolí kolem Katedrály svatého Víta, kde se vojáci soustřeďují, je zavřené. Dokonce sami pracovníci Hradu jsou překvapeni, co se tady teď momentálně děje,“ popsal krátce po sedmé hodině reportér Českého rozhlasu Jan Charvát. Salvy zazněly kolem půl osmé.

Čínský prezident by měl do České republiky přiletět v pondělí.

„Slavnostní ceremoniál u příležitosti návštěvy prezidenta Čínské republiky spojený s čestnými dělostřeleckými salvami se pak uskuteční v úterý 29. března po 10. hodině,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Nácvik dělostřeleckých salv se měl původně uskutečnit už v úterý, kvůli teroristickým útokům v Bruselu byl však zrušen.

Kromě salv budou čínského prezidenta vítat také billboardy s nápisem „Vítejte v České republice“ v češtině a čínštině a také čínské vlajky, které už jsou rozvěšené na sloupech veřejného osvětlení podél Evropské třídy v Praze.

Na sloupy – se souhlasem pražského magistrátu – je nechala umístit Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, což někteří lidé kritizují.

„Chápu, že státní návštěvě se sluší připravit přivítání se všemi poctami, které předepisuje protokol a dobré způsoby. Lézt ale někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru,“ řekl například starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme