V Evropě zřejmě útočí největší teroristická buňka, se kterou se kontinent setkal, varují experti

Teroristické útoky v Bruselu spáchala zřejmě největší teroristická buňka, s jakou kdy měla Evropa co do činění. O tom mluví experti na boj s terorismem poté, co belgičtí vyšetřovatelé zveřejnili první informace z vyšetřování atentátů v Bruselu. Spáchala je stejná buňka, která útočila už loni v listopadu v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maskovaní belgičtí policisté odnášejí balíček z budovy v bruselské čtvrti Anderlecht

Maskovaní belgičtí policisté odnášejí balíček z budovy v bruselské čtvrti Anderlecht | Zdroj: Reuters

Teroristické útoky zřejmě zorganizovala skupina až třiceti vzájemně propojených osob. Ostatně to řekl sám francouzský premiér Manuel Valls.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Evropě zřejmě útočí jedna z největších teroristických buněk. Dění a vyšetřování po útocích v Bruselu sleduje zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Někteří z těchto teroristů jsou již mrtví, další jsou zatčení, ale zhruba osm podezřelých policii stále uniká.

Podle expertů neměla Evropa s takto rozsáhlou teroristickou skupinou zatím nikdy co do činění. Navíc prý neplatí staré vzorce, protože útoky v Bruselu svědčí o decentralizaci této buňky.

Experti to dokládají tím, že přestože francouzská policie pár dní po listopadových útocích zastřelila Abdelhamida Abaaouda, který byl považován za vůdce této skupiny, lidé na ni navázaní byli schopni i bez něj zorganizovat atentáty v Bruselu.

Belgické policii možná unikají hned dva teroristé, kteří zmizeli z letiště

Číst článek

Odborníci navíc upozorňují na fakt, že dokud jsou další podezřelí na svobodě, nevěstí to pro Evropu nic dobrého.

Vyšetřovatelé bruselských atentátů zatím potvrdili totožnost dvou teroristů, a to bratrů Bakraouiových. Dalším z mužů, který se odpálil na letišti Zaventem, byl pravděpodobně Najim Laachraoui. Všichni tři byli přímo navázaní na zatčeného Salaha Abdeslama, který je považován za jednoho ze spolupachatelů listopadových útoků v Paříži.

Laachraoui, jehož DNA se dokonce našla na bombách použitých v Paříži, byl zřejmě jejich výrobcem. Pokud by se tedy potvrdilo, že i on se odpálil, svědčilo by to podle expertů o tom, že takzvaný Islámský stát má v Evropě další lidi, kteří jsou schopni bomby vyrábět, a nemusí chránit jednotlivce, který by pro něj za jiných okolností byl velmi cenný.

Po jednom až dvou podezřelých teroristech útočících v Bruselu policie dál pátrá. Muži zřejmě došli na letiště, ale neodpálili se.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme