Začíná sezóna na hradech a zámcích. Otevřené budou také na Velikonoční pondělí

25. březen 2016

Sezóna na památkách začíná, během Velikonoc se můžete podívat do všech hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. A to i na Velikonoční pondělí. Někteří kasteláni navíc připravili speciální velikonoční prohlídky.

Lidé tak budou hledat ukrytá vejce v zámecké zahradě, zjistí, jaké velikonoční zvyky dodržovaly naše babičky a historické komnaty provoní květinová aranžmá.

Na vodním zámku Červená Lhota v pátek 25. března zažijete pašije podle Karla Čapka. Zámecké divadlo připravilo od 14 hodin scénické čtení Čapkových Apokryfů s tématem Velkého pátku.

Velikonoční prohlídky nabídne hrad v Nových Hradech. Na trase Byt panského úředníka lidem připomenou tradiční i pozapomenuté velikonoční zvyky. „Například na Velký pátek by se vůbec nemělo prát. Hospodyňce, která ten den vypere, se prádlo obarví do červena. Nemělo by se ani dělat nic se zemí, sázet ani orat, protože by to mohlo narušit klid Ježíše a dalších pohřbených,“ vysvětluje průvodkyně Lucie Mrvková.

Prohlídková trasa ukazuje místnosti, v nichž žil správce rodu Buquoyů. Byl to jeden z nejvyšších úředníků na přelomu 19. a 20. století. Pokoje navíc ozdobí velikonoční výzdoba i pečivo, tedy perníčky, jidáše, mazance a beránci. „Když jsme u toho jídla, tak na Zlatou neděli se jídlo vyrobené doma odneslo do kostela. Kněží jídlu požehnal a posvětil ho. Doma se potom rozdělilo mezi členy rodiny i hospodářská zvířata, každý snědl kousek a mělo to zajistit dobro a ochranu před zlem,“ připomíná další zvyk Lucie Mrvková.

Kastelán Jan Smolík dodává, že v Nových Hradech bude i překvapení pro děti. „Na nový státní svátek, tedy Velký pátek, jsme připravili speciální dětské prohlídky. Při nich bude text průvodkyně upraven tak, aby se jim to líbilo. Zároveň chystáme malé tvůrčí dílny, kde si vyzkouší zdobení vajíček nebo výrobu zápichů s velikonočními motivy,“ uvedl.

Hrad a zámek v Jindřichově Hradci připravil také velikonoční prohlídky, a to na trase Adamova stavení. Vůbec poprvé se lidé projdou po renesančně barokních a klasicistních místnostech i komnatách, do kterých mohli dosud jen nahlédnout. Celá trasa je navíc vyzdobená jarními květinovými aranžmá.

Květinová aranžmá na zámku v Jindřichově Hradci

Zámek Kratochvíle bude podle kastelána Vojtěcha Troupa na Velikonoční pondělí plný překvapení. „Připravujeme už tradičně takovou velikonoční soutěž. V pondělí rodiny přicházejí a mohou se rozběhnout po zámecké zahradě a hledat velikonoční vajíčka. Ta budou velmi dobře schovaná,“ popsal.

Všechny hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu jsou otevřené během celých Velikonoc, a to i v pondělí.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio