Soud odročil kauzu Nečesaného. Podle spoluvězňů se k napadení kadeřnice přiznal

Na 1. dubna odročil Krajský soud v Hradci Králové případ Lukáše Nečesaného. Je obžalován z toho, že se v roce 2013 v Hořicích v Podkrkonoší pokusil zabít kadeřnici. Nečesaný od začátku vinu odmítá a kritizuje práci policie i justice. Dnes u soudu vypovídali jeho bývalí spoluvězni a tvrdili, že se jim k napadení kadeřnice přiznal. Obžalovaný s jejich tvrzením nesouhlasil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Nečesaný v budově královéhradeckého krajského soudu

Lukáš Nečesaný v budově královéhradeckého krajského soudu | Zdroj: ČTK

Obhájce Nečesaného Petr Dítě považuje průběh jednání za neobvyklý.

„Dost neuvěřitelné, protože státní zastupitelství předkládalo před několika měsíci protokoly s vězni, kteří byli ve výkonu trestu s mým klientem, a všichni řekli, že jim řekl, že je nevinný, a najednou předloží tři čtvrtě roku staré prohlášení ještě k tomu naštvaného vězně, který říká, že mu to řekl,“ popsal advokát.

Obhájci Nečesaného také poukazují na to, že o výsleších vězňů nevěděli dopředu. Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové je ale postup v pořádku.

Nečesaného spoluvězeň Jiří Funda (druhý zprava) | Foto: ČTK

„Tak jako obhajoba i obžaloba může předložit důkazy v kterékoli fázi trestního řízení. Já jsem je předložila minulý týden 16. března, úřední záznamy o podání vysvětlení, soud výsledky předvolal, více se k tomu vyjadřovat nebudu,“ řekla.

Otec Luděk Nečesaný, který společně se synem dlouhodobě napadá postup vyšetřovatelů i soudů, je tvrzením spoluvězňů velmi překvapen.

„Znovu opakuji: časově, technicky a jakkoliv jinak ve spise nesedí nic, co by jakkoliv naznačovalo Lukáše jako pachatele. Z hlediska svědeckých výpovědí je Lukáš časově i technicky jako pachatel vyloučen. Hledejme pachatele, neusvědčujme Lukáše za každou cenu. Tento soud už není o spravedlnosti,“ stěžoval si.

Ze svědka obžalovaným

Podle obžaloby se Nečesaný, který měl před maturitou, 21. února 2013 v hořickém kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby pokusil zavraždit kadeřnici. Nejméně šestkrát ji udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun. Ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři.

Když policie začala hledat svědky, Lukáš Nečesaný se sám dobrovolně přihlásil na policii. Jenže ze svědka se nakonec stal obžalovaným. Od začátku ale vinu odmítá.

Královéhradecký krajský soud Nečesaného původně poslal na 16 let do vězení, vrchní soud následně trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud pak loni v květnu ale původní verdikt pro nedostatek důkazů úplně zrušil, propustil Nečesaného z vězení na svobodu a nařídil nové projednání. I tak si ale Nečesaný odseděl 2,5 roku na Mírově.

Otec Luděk Nečesaný | Foto: ČTK

Hradecký soud se případem začal znovu zabývat loni v září. Napadená kadeřnice u soudu tehdy nově označila za útočníka právě Nečesaného, předtím si tím nebyla zcela jistá. Před měsícem pak soudní znalec řekl, že si kadeřnice nemůže útok přesně pamatovat. Kvůli úrazu hlavy má totiž paměť poškozenou. Lukáše Nečesaného prý pravděpodobně viděla v televizi a novinách, takže mohla získat pocit, že je útočníkem právě on.

Rozsudek v případu bude vynesen příští pátek, kdy soud vyslechne závěrečné řeči státní zástupkyně a obhajoby.

Ondřej Vaňura, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme