Začíná letní čas. Posouvat se budou i ohromné ručičky na Černé věži

26. březen 2016

V noci ze soboty 26. března na neděli 27. března přejdeme na letní čas. Ve dvě hodiny se posunou ručičky na třetí. Už o půlnoci vystoupá správce Jan Vančura na Černou věž v Českých Budějovicích, aby posunul několikametrové "ručičky" věžních hodin.

Stařičký stroj pohání věžní hodiny už od konce 19. století. „Celý chod je stále mechanický, to znamená přes hřídele až k ručičkám,“ podotýká Jan Vančura.

Minutové ručičky na Černé věži měří přes tři metry. Ty kratší, hodinové, jenom dva a půl. Všechny ale váží stejně - patnáct kilogramů.

Správce věže Jan Vančura je přijde přetočit o půlnoci. „Nechodím ve dvě ráno, ale už na půlnoc. Čas mění tak, že hodinový stroj zastavím, nastavím nový čas a poté se stroj rozejde. Nicméně ještě k tomu se musí nastavit bití, aby třeba v jedenáct neodbíjelo deset nebo obráceně. Tohle nastavení je trochu složitější, ale stále mechanické,“ popisuje.

Problém může nastat, když se do ohromných ručiček na Černé věži opře opravdu silný vítr. To pak musí Jan Vančura balancovat na trámech, ve kterých vedou hřídele na čtyři strany k hodinám. „Hodiny na každé straně věže se nastavují zvlášť, je třeba hlídat, aby byly sladěné,“ dodává.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio