Špatná výchova se podepíše na koních stejně jako na lidech

24. březen 2016

Národní hřebčín Kladruby nad Labem má na jaře napilno. Je tu čas, kdy přichází na svět hříbata. Netrpělivě se čeká na okamžik, kdy se hříbě poprvé postaví na nohy.

Pak netrvá dlouho a jde do školky pro koně. Jak to všechno funguje, vysvětlila v rozhlasové Radioporadně přední česká hippoložka Lenka Gotthadrová.

Klisna nosí v sobě hříbátko jedenáct měsíců. Říká se, že je to 333 dní. Výjimkou jsou hříbátka plemenného anglického plnokrevníka. Ty by se měli narodit v novém roce co nejdříve. „Když se narodí hned 1. ledna, je chovatel velice spokojený. Takový kůň má náskok před ostatními," vysvětluje Lenka Gotthardová.

Vyberte jméno pro hříbátko

V Kladrubech nad Labem se chystá velká sláva. Křtiny letošní první starokladrubské klisny. Všechno budete moci sledovat v přímém přenosu díky přenosovému vozu Českého rozhlasu Pardubice. Navíc o jméně nového hříbátka můžete rozhodnout i vy. Vyberte jedno ze tří navržených jmen prostřednictvím našich webových stránek. Bude to Eucalypta, Etnica nebo Equadora?

Čtěte také

Jaká jsou pravidla pro výběr jména starokladrubské klisny? „Můžeme vymyslet nové jméno. Počáteční písmeno koně přiřazuje k rodině, ke které patří. A protože starokladrubáci mají španělské a italské kořeny, dodržuje se, že ta jména mají španělský zvuk," říká Lenka Gotthardová.

Mateřská škola Hříbátka

Lenka Gotthardová

Nejen děti, ale i koně chodí do školky. A mají k tomu stejné důvody. Musí se naučit kontaktu s jinými jedinci, sžít se s kolektivem a získat základní znalosti a dobré vychování. „A také se učí vztahu k lidem. Pokud se ke koním chováme dobře, nezklameme je, nezkazíme, tak se i oni chovají po celý život hezky k nám," uvádí Lenka Gotthardová. Špatná výchova se podepíše na koních stejně jako na lidech. „Takový kůň může kopat nebo kousat," dává příklad Lenka Gotthardová.

V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem hříbata vyrůstají ve skupinách. Řeší si mezi sebou sociální vztahy. Když koně dosáhnou třetího roku života, přestoupí ze školky do školy. Čeká je roční náročný výcvik zakončený velmi těžkou zkouškou.

Ale vraťme se do Mateřské školy Hříbátka. Nechodí do ní jen koně, ale i děti zaměstnanců hřebčína. A jsou to navzájem velcí kamarádi. Pětadvacet dětí se nejen navazuje kontakt s dětmi, ale má i spoustu dalších aktivit. Jezdí na výlety, chodí na plavání a učí se se všemu, co souvisí s koňmi a venkovem.

Proč se hříbata přivazují ke žlabu provázkem na mašličku? Jak hříbata ve školce zlobí? Může se zamilovat kůň? Mají koně své přezdívky? Poslechněte si poutávané vyprávění české hippoložky Lenky Gotthardové.

V první dubnový den nabídneme jedinečný přímý přenos právě z Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Nahlédněte s námi do zákulisí tohoto atraktivního místa. Jitka Slezáková a Pavel Kudrna vás zavedou nejen do stájí mezi starokladrubské bělouše. Řeč bude i o snaze hřebčína o zapsání na seznam UNESCO a dozvíte se o novinkách nadcházející návštěvnické sezóny 2016.

autor: PRO
Spustit audio