OKD propustí v létě 345 zaměstnanců, odbory upozorňují na možné tunelování

Z těžební společnosti OKD má k 1. červenci odejít 345 lidí. Uvedlo to vedení firmy na dnešní schůzce s ministry. Kolik zaměstnanců celkem OKD letos propustí, ale vláda zatím neví. Kabinet Bohuslava Sobotky už na začátku roku oznámil, že plán restrukturalizace nechává na vedení společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (uprostřed), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (vpravo) a vládní zmocněnec Jiří Cienciala

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (uprostřed), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (vpravo) a vládní zmocněnec Jiří Cienciala | Zdroj: ČTK

„Jednali jsme s vedením OKD a chtěli jsme slyšet jasné slovo, jak si to představují s propouštěním v letošním roce, jaké mají plány,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„To, co jsme se dozvěděli, je potvrzení toho, co napsali Úřadu práce v Ostravě, že chtějí propustit k 1. červenci až 345 zaměstnanců z nejrůznějších závodů OKD s tím, že to chtějí řešit pokud možno na dobrovolné bází těch, kteří o to projeví zájem,“ dodal Mládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání s vedením OKD v Karviné mluvili reportér Stanislav Janalík a analytik Petr Hlinomaz

Podle něho ministři chtěli vědět, zda je tento stav pro letošní rok konečný. „Takové ujištění jsme tak úplně nedostali a byli jsme odkázáni na to, že bude nutné jednat s novými vlastníky, skupinou Ad Hoc Group,“ uvedl ministr.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová uvedla, že ministerstvo už chystá sérii opatření, která by měla propouštěným lidem pomoci:

„Hledáme zaměstnavatele, víme, která jsou přesně volná místa, jaké tam jsou pozice, u propuštěných lidí pak budeme vědět, kteří na ně případně mohou přejít a kteří by se na to museli rekvalifikovat.“

Odboráři se obávají tunelování

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že ho při jednání s vedením OKD rozčílila především informace o tom, že management nemá od skupiny Ad Hoc Group mandát k jednání a debatám o tom, co OKD bude po státu požadovat.

Z dolu 9. květen ve Stonavě na Karvinsku dnes vyjel na povrch symbolický poslední vozík černého uhlí. Těžba v této lokalitě po 56 letech na konci března definitivně končí, a to kvůli vytěžení zásob.
Pramen: ČTK

Těžba je pro firmu ztrátová i přes úsporná opatření, hrozí uzavírání dolů a propouštění. Kromě pracovníků OKD jsou ohrožena i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

Zástupci hornických odborů odjížděli z Karviné nespokojeni, protože se zatím od představitelů vlády nedočkali žádných novinek a ani řešení. Odboráři ministry také upozornili na možné tunelování společnosti bývalými vlastníky.

„V roce 2006 až 2012, i když zisk byl kolem 40 miliard, si společnost si vzala úvěr na dividendy a na odměny ve výši 65 miliard. A zároveň 20 miliard korun, vlastně úroky, které tam byly ve výši 3 procent, přeorganizovala na 8 procent. To jsem řekl ministrům, aby se na to podívali,“ potvrdil zástupce odborů Jan Sábel.

Předseda hornických odborů Jan Sábel | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme