Česko bude s Čínou spolupracovat v jaderné energetice

Během návštěvy čínského prezidenta v Praze příští týden se má podepsat několik memorand a dohod o spolupráci firem obou zemí v jaderné energetice. K těm nejzajímavějším patří smlouva mezi polostátní energetickou firmou ČEZ a čínskou jadernou firmou China General Nuclear Power (CGN), respektive mezi jejich dceřinými firmami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Zdroj: Reuters

Na straně ČEZ se jedná o inženýrskou společnost Škoda Praha a na čínské straně o China General Nuclear Power Engineering Company.

Ve smlouvě by se měla Škoda Praha zavázat k tomu, že pomůže čínskému protějšku získat důležité evropské licence pro jeho jaderná zařízení. Jsou potřeba k tomu, aby čínský výrobce mohl například svoje reaktory nabízet a provozovat v zemích Evropské unie.

Co to znamená, vysvětlil Radiožurnálu generální ředitel ČEZ Daniel Beneš: „Je to tak, že pokud se jakákoliv společnost chce účastnit tendru na výstavbu jaderné elektrárny v Evropě, tak musí splňovat European Utility Requirement, což jsou požadavky, co má jaderný blok splňovat.“

„Kromě technického řešení je to i mnoho dalších dokumentů. K tomu potřebuje nějakou podporu ideálně nějaké evropské inženýrské firmy. Mohla by to tedy dělat i s jinými společnostmi v Evropě, než je naše, ale pro nás je to dodatečný byznys a příležitost,“ říká Beneš.

Spolupráce ČEZ s Číňany při certifikacích jejich zařízení pro EU je důležitá i proto, že Čína při návštěvě čínského prezidenta ve Velké Británii loni v říjnu podepsala smlouvu o vstupu do projektu výstavby jaderného bloku v elektrárně Hinkley Point.

CGN v něm má třetinový podíl, zbytek má francouzská společnost EdF. Pokud bude mít čínská firma evropskou licenci na své jaderné zařízení, mohla by je v tomto i dalších plánovaných projektech uplatnit.

Čína patří ve světě k jaderným velmocem

Ostatně výstavbu dalších jaderných bloků do budoucna plánuje i ČEZ. Podle Beneše ale spolupráce s čínskou firmou automaticky neznamená nějakou výhodu, až se bude rozhodovat o dodavateli pro Temelín či Dukovany.

„Já bych neřekl, že by díky tomu měli výhodu. Ale v případě, že budou mít produkt, který bude ve Velké Británii a bude licencovaný v EU, tak je to cesta, aby se vůbec mohli účastnit soutěže. A je také potřeba říct, že podobnou spolupráci máme i s korejskou jadernou společností KEPCO,“ uvedl Beneš.

Další připravený dokument je memorandum o spolupráci mezi Státním úřadem pro jadernou bezpečnost ČR a obdobnou čínskou institucí National Nuclear Safety Administration. Podepsat by se měla také dohoda mezi ČEZ, Aliancí české energetiky, čínské CGN a také CEFC o spolupráci v energetické oblasti v Evropě, Číně a na trzích třetích zemí.

Čína patří ve světě k jaderným velmocem. V provozu má 30 jaderných bloků, dalších 24 ve výstavbě a 40 v přípravné fázi. Chce také masivně expandovat na třetí trhy. Už nyní se účastní vedle projektu ve Velké Británii výstavby jaderných elektráren v Pákistánu (přes čínskou společnost CNNC), dále staví 2 bloky v Rumunsku (CGN), v Argentině (CNNC) a zvažuje projekty v Turecku a Jižní Africe (společnost SNPTC).

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme