NSZ zrušil stíhání firem a některých osob v kauze IT zakázek

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo některá trestní stíhání v kauze údajně zmanipulovaných zakázek na informační systémy, ve kterých bylo obviněno 20 lidí a osm firem. Zcela zrušeno bylo stíhání všech osmi obviněných firem a tří lidí, u zbývajících obviněných bylo stíhání zrušeno částečně nebo byly jejich stížnosti zcela zamítnuty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zastupitelství

Nejvyšší státní zastupitelství | Foto: Zuzana Kopuletá

Případ se týká zadávání zakázek v oblasti informačních technologií ve státní správě. Šlo mimo jiné o dotace na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic.

Obvinění podle žalobců manipulovali s 11 veřejnými zakázkami v celkové výši dotací 438 milionů korun.

NSZ rozhodlo na základě stížností obviněných, které si podali loni na podzim. „Státní zástupce NSZ po přezkoumání podaných stížností a dosavadního řízení dospěl k závěru, že usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání jsou zčásti nezákonná a nedůvodná, neboť nebyly splněny formální a v některých případech ani věcné podmínky opravňující k zahájení trestního stíhání,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Obviněným žalobci kladou za vinu, že manipulovali s veřejnými zakázkami od její přípravy, tvorby zadávací dokumentace až po jejich samotný průběh. Zakázky byly údajně ovlivňovány od srpna 2009 do srpna 2014.

Podle něj bylo zcela zrušeno trestní stíhání všech osmi obviněných právnických osob a tří obviněných fyzických osob. Částečně zrušeno bylo trestní stíhání deseti obviněných fyzických osob a zcela zamítnuty byly stížnosti u sedmi obviněných, doplnil Malý.

Rozhodnutí NSZ už dostali na stůl také žalobci. „Usnesení je poměrně rozsáhlé, je tam vyslovena řada názorů a směrů, kterými se má trestní řízení doplnit a zabývat. U zrušujících částí NSZ policejnímu orgánu uložil, aby znovu jednal a rozhodl,“ řekl žalobce z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Martin Brzobohatý.

Ten podotkl, že ve vztahu k zrušeným obviněním nelze zatím další postup předjímat. Věc může být u nich odložena, ale mohou být také znovu obviněni ve stejné či jiné právní kvalifikaci.

Obvinění souvisí se zátahem protikorupční policie z předloňského září. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně i v sídle olomoucké firmy Tesco SW. Policejní akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci.

V kauze bylo původně obviněno v hlavní větvi deset manažerů a osm firem. Žalobci už dříve uvedli, že tato část je podezřelá z účasti na organizované zločinecké skupině. Dalších deset lidí bylo obviněno v mírnější právní kvalifikaci, do trestné činnosti byli údajně zapojeni v různém rozsahu.

Jména obviněných nechtějí žalobci komentovat, už dříve se v tisku v této souvislosti mluvilo mimo jiné o manažerech společnosti Tesco SW a o firmách AutoCont, Gordic, Mois, Merit Group, A-Scan, Eunice Consulting a telekomunikační společnosti Telefónica O2.

„Mohu potvrdit, že NSZ zrušilo obvinění společnosti Tesco SW, protože shledalo zahájení trestního stíhání jako nedůvodné. Více se k tomu nemůžeme s ohledem na probíhající vyšetřování vyjadřovat,“ řekl ČTK mluvčí společnosti Tesco SW Tomáš Jelínek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme