Hukvaldský hrad se připravuje na novou sezónu. Otevře se v neděli

25. březen 2016
Zprávy , Zprávy

Hrady a zámky v Moravskoslezském kraji se pomalu probouzejí ze zimního spánku. Řada z nich své brány poprvé otevírá právě tento víkend. To je případ i hradu Hukvaldy, který do nové sezóny navíc vstupuje s novým provozovatelem i programem. Přibudou koncerty, gastronomické akce a změnu návštěvníci poznají i v samotném hradním areálu, kde se právě dokončují opravy.

Jindy nedobytná brána hukvaldského hradu je dokořán a hned za ní je vidět, že jsou práce v plném proudu.

„Děláme schody. Jsou to ty původní, co tu byly. Jenže se musely rozebrat a znovu nějak poskládat. Byly celé pozvedané tady tou lípou,“ popisují práci pan Ivo a pan Miroslav.

„Věnujeme se domečku správce, opravuje se venkovní fasáda,“ ukazuje dále správce hradu Pavel Bernatský. „Chtěli bychom to stihnout do Velikonoc, abychom mohli návštěvníky přivítat už bez stavební firmy,“ dodává.

A jak se uklízí taková zřícenina? „My tady nemáme žádný porcelán ani žádný hezký nábytek. Ten úklid spočívá hlavně v tom, že se musí pohrabat loňské listí, popadané větve, pozametat se musí,“ popisuje správce.

„Nezávidím jim to, ale až to udělají, tak to bude hezké a návštěvnost veliká,“ říká paní Andrea z Náměště nad Oslavou. Otevřená hradní brána přilákala už i několik návštěvníků. „Rádi bychom se tady podívali i s dětmi. Příroda a ta obora je krásná,“ chválí návštěvnice.

Čtěte také

Příležitost navštívit po zimní pauze hrad Hukvaldy budou mít návštěvníci poprvé už v neděli, kdy se na hradě budou slavit Velikonoce. Hlavní sezóna, už i s průvodcem pak vypukne 1. května.

„Máme to takové volnější, než to bylo v minulosti. U pokladny dostanou koupit takovou malou brožurku, kde je krátká historie hradu. Uvažujeme ještě s novou technologií, že by si lidé tu historii nahráli do mobilů přes bluetooth nebo přes Wi-Fi. Při procházení hradu by si to pak mohli postupně pouštět. Ale to ještě v letošní sezóně nebude, uzavírá kastelán Bernatský.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio