Obřad mytí a líbání nohou letos papež František vykonal v uprchlickém centru

Tradiční gesto smíření papežové tradičně provádějí na Zelený čtvrtek po slavnostní mši ve Vatikánu. V minulosti papežové omývali - a poté políbili - nohy katolickým kněžím, současný římský biskup František si k tomuto gestu vybírá lidi na okraji společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František při příjezdu do azyového centra v Castelnuovo di Porto

Papež František při příjezdu do azyového centra v Castelnuovo di Porto | Zdroj: ČTK

Letos papež František zamířil do azylového centra pro uprchlíky ve městě Castelnuovo di Porto severně od Říma. Dal tak najevo solidaritu s uprchlíky, kterou sám dlouhodobě prosazuje jako povinnost všech křesťanů.

Většina z bezmála devíti stovek klientů tamního centra jsou muslimové. Část z nich do Itálie připlula přes Středozemní moře z Libye. Papež omytím nohou migrantům ukázal, že právě i tito lidé si zaslouží naší úctu.

Pro tradiční obřad Vatikán vybral čtyři ženy - jednu italskou katoličku z řad pracovnic centra a tři eritrejské koptské křesťanky, a osm mužů - čtyři nigerijské katolíky, tři muslimy z Mali, Sýrie a Pákistánu a indického hinduistu.

Loni omýval nohy trestancům, o rok dříve tělesně postiženým a v roce 2013 šel do nápravného zařízení pro mladistvé.

Na Zelený čtvrtek se vzpomíná Ježíšova poslední večeře. Velký pátek je připomínkou Kristovy smrti. V sobotu se koná velikonoční vigilie a v neděli oslava Kristova zmrtvýchvstání. Velikonoční pondělí je ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

Poprvé v dějinách se obřadu oficiálně účastnily ženy. Hlava katolické církve o tom rozhodla zvláštním papežským dekretem.

I to je spíše symbolické gesto, protože už dříve se ženy tohoto obřadu ve skutečnosti účastnily. Například loni když papež František omýval nohy vězňům, vybral si 6 mužů a 6 žen.

A podobné to bylo i v kostelech v různých částech katolického světa, přinejmenším ve Spojených státech. Podle expertů tak má papežský dekret spíše symbolický dopad na církevní právo, ve kterém zmínek o rovnoprávnosti mužů a žen mnoho není.

Papež František nad amfórou s olejem katechumanů | Foto: Reuters

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme