Belgie mohla teroru zabránit, tvrdí média. Policisté provedli další razii

Belgické úřady údajně mohly dva sebevražedné atentátníky z Bruselu zatknout dávno před útoky. Policie to podle belgických médií ale neudělala navzdory tomu, že na to měla právo. Novináři se odvolávají na zdroje z vyšetřování. Bratři Ibrahim i Khalid Bakraoui podle nich porušily pravidla svého podmínečného propuštění na svobodu za dřívější zločiny a mohli tak být zadrženi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgičtí vojáci v centru Bruselu

Belgičtí vojáci v centru Bruselu | Zdroj: Reuters

Na Ibrahima Bakraouiho Belgii upozornilo Turecko s tím, že se chtěl dostat do Sýrie. Khalid se zase navzdory zákazu stýkal se svými komplici z dřívějších trestných činů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Bruselu popsal zpravodaj Ondřej Houska. Komentář připojil odborník na terorismus Karel Randák

Belgická justice je ale navzdory tomu neposlala za mříže. Podle českého ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD Belgičané ostatním zemím Evropské unie řekli, že zprávy od Turků byly málo konkrétní.

„Říkali, že neměli šanci toho člověka zadržet, protože neměli od Turecka dostatek informací,“ uvedl Chovanec. Zdroj přímo z jednání ministrů ale řekl, že se Belgičané pouze vymlouvají.

Některá média také belgické vyšetřovatele kritizují za to, že údajně naprosto odbyli výslech Salaha Abdeslama. Podle jeho advokáta vyslýchaly podezřelého z pařížských atentátů pouze hodinu, a navíc se ho údajně ani neptali na komplice a další možné útoky.

Francouzská policie zřejmě zmařila další atentát, podezřelého zatkla v Paříži

Číst článek

Belgičtí policisté mezitím pokračují v raziích, dnes ráno zadrželi jednoho podezřelého, v noci na dnešek pak šest lidí. Operaci policisté zahájili krátce po deváté hodině večer a domovní prohlídky provedli mimo jiné ve čtvrti Scharbeek, odkud pocházeli podle bezpečnostních složek i pachatelé bruselských útoků na letiště a metro.

Úřady už také snížily stupeň bezpečnostních opatření ze čtvrtého, nejvyššího stupně, na třetí. Včera to oznámil ministr vnitra Jan Jambon.

Vyšetřovatelé bruselských atentátů zatím potvrdili totožnost dvou teroristů, a to právě bratrů Bakraouiových. Ibrahim se v úterý odpálil na bruselském letišti, Khalid ve stanici metra. Při úterních atentátech zemřelo 31 lidí.

Dalším z mužů, který se odpálil na letišti Zaventem, byl pravděpodobně Najim Laachraoui. Všichni tři byli přímo navázaní na zatčeného Salaha Abdeslama, který je považován za jednoho ze spolupachatelů listopadových útoků v Paříži.

Ondřej Houska, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme