Zařaďte do jídelníčku superpotraviny, osvědčily se už starodávným civilizacím

26. březen 2016

V poslední době se čím dál častěji objevuje pojem superpotraviny. Málo lidí však ví, co si pod ním představit. Přesná definice superpotravin neexistuje, ale lze říci, že se jedná o skupinu potravin, které jsou bohaté na vitaminy, minerální látky, stopové prvky, antioxidanty, enzymy, vlákninu a další organismu prospěšné látky.

Superpotraviny pochází především ze zemí mimo Evropu a byly často součástí stravy starodávných civilizací. Lze mezi ně zařadit i spoustu potravin, které často konzumujeme a o jejich prospěšných účincích ani nevíme.

Mezi nejčastěji uváděné superpotraviny patří chia semínka, kustovnice čínská, konopná a lněná semínka, některé ořechy, rakytník, mladý ječmen, chlorela, mořské řasy a některé mořské ryby.

Chia semínka (šalvěj španělská)
Jsou bohatým zdrojem prospěšných mastných kyselin, vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Zajímavostí je zvýšený obsah železa, hořčíku a draslíku oproti běžně dostupným zdrojům. U starých Mayů, Inků a Aztéků patřila chia semínka k základním potravinám.

Mladý ječmen
Obsahuje velmi širokou škálu biologicky aktivních látek, které pozitivně působí na organismus. Je bohatým zdrojem antioxidantů, nenasycených mastných kyselin, enzymů a dalších látek. Pozitivně působí při zácpě, proti stárnutí buněk, upravuje zažívání, pomáhá při redukci váhy a při normalizaci hladiny krevního cukru a cholesterolu.

Plody kustovnice čínské (goji)
Jsou také někdy označovány za superovoce. Mají výrazné antioxidační účinky a obsahují velké množství karotenoidů, minerálních látek a vitaminů. Pravidelná konzumace těchto plodů má blahodárný vliv na obranyschopnost a imunitní systém našeho organismu.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.


Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio

Související

  • Návod na zdraví

    Odborníci z Centra prevence civilizačních chorob srozumitelnou formou představují jednotlivá témata a zkušenosti z práce s lidmi všech věkových skupin.