V Irsku soutěží v koulení vajec a pořádají velikonoční koláčový tanec

25. březen 2016

Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem v roce a v Irsku se slaví opravdu poctivě, protože v něm žije spousta silně věřících křesťanů.

V dodržování velikonočních zvyků jsou Irové mnohem poctivější než lidé z jiných zemí. Třeba v půstu. Řada z nich přestane jíst 40 dnů před Velikonocemi maso a jen občas si mohou dopřát rybu, které se říká sleď a dělají se z ní slanečky.

Týden před Velikonocemi je ale ještě hůř, to silně věřící křesťané jedí jen suchý chleba a brambory bez omastku.

Nejvíc to vždy mrzelo irské řezníky, kteří 40 dnů neprodali žádné maso. A tak v poslední den půstu, na Bílou sobotu, začali pořádat slanečkové průvody, během kterých oslavovali, že končí půst a už se zase bude moct jíst a prodávat maso.

V neděli na Boží hod velikonoční konečně začnou pořádné hody. Irové dokonce i soutěží v tom, kdo sní víc vajec. Všechna vajíčka, která slepičky snesly na Velký pátek, lidé označí křížkem a každý by měl sníst alespoň jedno. Nejdřív si je ovšem musí najít.

S nalezenými vajíčky se pořádá velikonoční piknik (clúdóg). Děti ze sousedství vezmou všechna svoje vajíčka, k tomu chleba a další dobroty a opékají si je nad ohýnkem.

A kdo se přejí, může to vyběhat při koulení vajíček. To je další irská tradice, která vypadá takhle: Vezmete si do ruky větvičku anebo velkou lžíci a vaším úkolem je dokutálet vajíčko po trávníku z kopce do cíle. Zpravidla vyhrává ten, kdo ho tam dokutálí jako první a bez popraskané skořápky.

Na irské velikonoční tancovačce zase můžete získat obří koláč – pokud vyhrajete tradiční koláčový tanec (cake dance).

Spustit audio