Přiliv uprchlíků z Turecka do Řecka polevil, ve čtvrtek nepřijel ani jediný

Příliv migrantů z Turecka do Řecka polevil, když během posledních 24 hodin připlulo na ostrovy v Egejském moři z Turecka jen 161 lidí. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckého vládního zmocněnce pro uprchlíky Jorgose Kyritsise. Ve čtvrtek přitom poprvé po dlouhých měsících nepřijel na řecké ostrovy ani jeden uprchlík, což bylo ale zřejmě způsobenou silnou bouří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici | Zdroj: Reuters

Podle informací řeckých úřadů z Atén dorazilo do Řecka k dnešnímu dni zatím jen málo ze slíbených 2300 úředníků z ostatních zemí EU, kteří by měli pomáhat s vyřizováním žádostí uprchlíků o azyl. Přitom podle dohody EU s Tureckem by se s vracením migrantů mělo začít již 4. dubna.

„Nemáme ani personál, ani prostředky, ani potřebné pokyny, jak, kdy a čím by tito lidé měli být vraceni zpátky do Turecka,“ řekl agentuře DPA člen řecké pobřežní stráže.

Právě nedostatek úředníků pro vyhodnocování žádostí o azyl je jedním z důvodů, proč organizace pro lidská práva dohodu mezi EU a Tureckem, platnou od neděle, kritizují.

Dohoda předpokládá, že běženci, kteří připlují z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. EU má za to přijmout stejný počet lidí s nárokem na azyl z Turecka.

Organizace pro lidská práva, včetně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), kritizují také to, že z uprchlických center se stala fakticky detenční zařízení. Podle Kyritsise by běženci neměli být trvale drženi, ale musí se nejdřív zjistit, kdo má nárok na azyl, a kdo ne.

V Řecku je nyní na 52 tisíc uprchlíků, kteří se tam začali hromadit, když asi před měsícem země na takzvané balkánské trase omezily průchod běženců přes své území dál do západní Evropy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme