Fotbalová Slavie slaví 120 let od prvního utkání

Svůj historicky první zápas odehrála 25. března 1896, proto je fotbalová Slavia naživu přesně 120 let. Původně vlastenecký spolek bojující s úřady rakouského mocnářství a později nepřízní komunistického režimu teď znovu sportovně ožívá v rukou čínských majitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová Slavie vznikla přesně před 120 lety

Fotbalová Slavie vznikla přesně před 120 lety | Zdroj: ČTK

Historik Miloslav Jenšík vás ubezpečí, že známý červeno-bílý stejnokroj s pěticípou hvězdou je nejstarším stále existujícím sportovním dresem v Česku a že poprvé se objevil při vítězství 6:0 nad AC Praha na místě, které už dnes nevypátráte.

„Bylo to na Císařské louce. Jenomže Císařská louka byla v té době mnohem rozsáhlejší než dnes. Nebyl to ten dnešní ostrov, který byl vytvořen uměle. Po krátký čas tam dokonce bylo dostihové závodiště, než se přestěhovalo do Chuchle. To fotbalové hřiště pak bylo někde v areálu toho dostihového závodiště,“ říká historik Jenšík.

Byla tam spousta nepřesností, mrzelo kouče Vrbu po prohře se Skotskem

Číst článek

Jak skončilo jediné období, kdy Slavia nesměla tradiční dresy používat, ví další pamětník Ján Andrejkovič, který byl navíc přímým aktérem památného zápasu z 2. dubna 1956.

„Slavia hrávala velikonoční turnaje a v roce 1956 jsme hráli s Hajdukem Split. Vím, že to bylo perfektní, takže jsme od té doby potom hráli v červenobílých dresech,“ vzpomíná Andrejkovič.

Loni Slavii koupila čínská společnost CEFC – proč se jí vyplatí angažovat se v českém fotbale, vysvětluje odborník na česko-čínský obchod Tomáš Hülle, šanghajského sídlo firmy navštívil osobně.

„Myslím, že je to skutečně záležitost prestiže. Teoretickým rizikem je varianta, že by se CEFC rozhodla utlumit svoje aktivity v České republice. V tu chvíli by pak ponechání si fotbalového klubu, jako jediné aktivity v zemi, nemuselo dávat smysl,“ myslí si Hülle.

Rok 1896. První fotbalová jedenáctka SK Slavie v tradičním, ryze fotbalovém úboru (v baretech, jak velel klubový mrav) | Foto: SK Slavia Praha

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme