Děti a zuby

15. březen 2016

U příležitosti Světového dne ústního zdraví (20. března 2016) byla v Atriu hostem Ivana Doudy stomatoložka MUDr. Taťána Vrbková z Jihlavského dentálního centra.

Zdůraznila zásadní potřebu prevence v péči o zuby obecně a u dětí zvláště. Upozornila na některé mýty kolem zubů: kazy nejsou dědičné, při čištění zubů by malým dětem měla ráno i večer pomáhat matka, těhotenství zuby neohrožuje,... Poradila, co dělat, aby dětský chrup neonemocněl (existují např. speciální malé zubní kartáčky, dentální niť ad.), a co můžeme očekávat od zubní pasty. V úvahu bychom měli brát mimo jiné to, že zubní pasty mají omezenou účinnost (reklama ráda nadsazuje) a ústní vody jsou určené převážně k osvěžení dechu.

Možná se vám bude hodit informace, že rovnátka lze používat v kterémkoliv věku (i když mezery mezi zuby jsou pro jejich zdraví spíše výhodné), nebo doporučení nečistit si zuby hned po požití něčeho kyselého, kdy je citlivější sklovina. Večer po vyčištění zubů by děti již neměly nic jíst ani pít sladké či kyselé nápoje.

autor: Ivan Douda
Spustit audio