Byli jsme ujištěni, že problém se špinavou vodou v Riu nebude, tvrdí sportovní ředitel ČOV Doktor

133 dní zbývá do začátku Letních olympijských her v Riu. Pro někoho to může být ještě hodně, pro někoho ale naopak velmi málo. Do té druhé skupiny nejspíš patří i pořadatelé, kteří mají na starosti čistotu vody v tamních jezerech. Jestli se totiž o něčem před sportovním svátkem v Brazílii v posledních měsících hodně mluvilo, tak právě o kontaminované vodě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Doktor

Martin Doktor | Foto: Adam Kebrt

Vodáci jsou z Vltavy v Praze zvyklí, že se jim tu a tam něco přilepí na veslo nebo pádlo, ale na hrách v Riu je může zlobit skrytá nečistota, kterou v jezeře ani nemají šanci vidět.

„Největší problém je u kajakářů a u hromadných posádek, protože když na té K4 dojedou, tak jsou celí mokří z toho, jak na sebe házejí vodu. Tam opravdu hrozí nebezpečí, kdyby to bylo doopravdy nějak znečištěné bakteriemi,“ říká sportovní ředitel ČOV Martin Doktor, který se vrátil z inspekční cesty z Brazílie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor se z inspekční cesty z Ria vrátil spokojen

To v těchto chvílích nějaké čtyři měsíce a kousek do začátku olympijských her jako nebezpečí vypadá. Brazilci podle Martina Doktora stihnou dobudovat všechna sportoviště, dopravní cesty a uzly, v pořádku bude i bydlení, ale jestli si poradí i se znečištěním vody v tamních jezerech, o tom už dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty tak přesvědčený není.

„Je to jezero uprostřed města, kde nefunguje kanalizace. V současné době to je špinavé, především pak u břehů. Je to dané také tím, že je období dešťů, a to je vždycky problém, protože tam mají na těch kanalizacích nějaké tlakové špunty, které to při dešti pustí dál,“ prohlásil sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor po svém návratu z Ria.

„Byli tam před námi veslaři, kteří dovezli vodu, udělali jsme rozbor a zjistili jsme, že čistá rozhodně není. Máme ale ujištění od organizačního výboru, že se tlakové výpustě v průběhu olympiády úplně uzavřou, a tím pádem do toho kanalizace nepůjde. Navíc by mělo být sucho, tak snad to tak bude,“ dodal celkově ale spokojený Martin Doktor.

Jaroslav Plašil, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme