Noc ze soboty na neděli bude o hodinu kratší. Čas se změní na letní

V noci ze soboty na neděli se hodinové ručičky posunou o hodinu dopředu. Bude se měnit zimní času na letní. Opozdí se kvůli tomu například některé dálkové autobusy a s hodinovým zpožděním pojede i 14 mezinárodních nočních rychlíků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Změna času

Změna času | Foto: Chris Gilbert

Soukromí dopravci LEO Expres a RegioJet budou mít zpožděné noční spoje mezi Prahou a Košicemi. České dráhy budou mít kvůli přechodu na letní čas deset zpožděných vlaků.

„Vesměs jsou to noční vlaky s lůžkovými a lehátkovými vagony třeba mezi Českou republikou a Polskem, Slovenskem nebo Maďarskem. Cestující, kteří budou využívat tyto noční vlaky ze soboty na neděli a pokračují někam dál, by měli počítat s tím, že ráno mohou do cílové stanice dojet s určitým zdržením a měli by si naplánovat další spoj s časovou rezervou,“ vysvětluje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

V noci ze soboty na neděli se čas změní na letní. Co tato změna přinese, zjišťoval Václav Rokyta

Noční dálkové vlaky se budou snažit dohnat zpoždění zkrácením pobytu ve stanicích. Ranní vlaky už ale pojedou na čas. „Denní vlaky nebo vnitrostátní vlaky vyráží až v ranních hodinách, takže těch se změna času nijak nedotkne,“ dodal Šťáhlavský.

Na tom, jestli je změna času pro lidský organismus škodlivá, se vědci neshodnou. Podle Karla Šonky, vedoucího Centra pro poruchy spánku a bdění z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, je pro člověka větší problém například práce v noci než o hodinu kratší spánek.

„Pro nás je důležité, abychom zachovávali stereotypně rytmus den a noc. Otázka je, jestli ta hodina je natolik významná, aby náš cirkadiální rytmus nějak výrazně ovlivnila, protože během pár dnů se na nový čas adaptujeme,“ říká Karel Šonka.

Časové posuny byly v minulosti zavedené hlavně kvůli úspoře elektřiny. To už ale dnes energetici zpochybňují.

ČRo, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme