Ceny Thálie za rok 2015 převezmou umělci na scéně Národního divadla

Laureáty prestižních Cen Thálie za rok 2015 odhalí už dnes Herecká asociace na scéně pražského Národního divadla. Mezi 24 nominovanými jsou tradičně umělci z oboru tance, opery, muzikálu i činohry. Na ceny můžou letos dosáhnout herci z Národních divadel z Prahy, Brna i Ostravy, ale taky z hradeckého Klicperova divadla nebo Divadla F. X. Šaldy v Liberci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tobogan slaví 25 let v Národním divadle

Tobogan slaví 25 let v Národním divadle | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

K ostře sledovaným nominacím patří hlavně ty v kategorii činohra. Mezi muži je nominovaný například Tomáš Šulaj z brněnského Národního divadla za roli Jury Barana v inscenaci Je třeba zabít Sekala.

Podle poroty není snadné hrát takzvané „klaďase", ale Tomáš Šulaj toto riziko snadno překonává. Jeho letošními konkurenty budou Jan Meduna z pražského Divadla v Dlouhé a Radim Madeja z Městského divadla v Mladé Boleslavi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny Thálie za rok 2015 převezmou umělci na scéně Národního divadla. Kdo je mezi nominovanými, připomíná Veronika Štefanová

Nominace v kategorii „ženy" představila předsedkyně poroty Jana Paterová: „Nominovaná byla Jindra Janoušková z Východočeského divadla v Pardubicích, potom Veronika Korytářová Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Zora Valchařová Poulová z Klicperova divadla v Hradci Králové.“

Další populární kategorií je muzikál a opereta. Mezi ženskými kandidátkami se v užší nominaci na Cenu Thálie objevily Karolina Gudasová za herecký a pěvecký výkon v muzikálu Probuzení jara plzeňského Divadle J. K. Tyla nebo Martina Šnytová za roli v inscenaci Funny Girl Národního divadla Moravskoslezského.

V této kategorii má znovu šanci získat Cenu Thálie Hana Holišová. Tentokrát za roli Sophie v pražském muzikálu Mamma Mia. „Já jsem to absolutně nečekala. Na tu roli jsem se úplně necítila a překvapilo mě vůbec, že mě do ní obsadili. Že je z toho nominace, to je úplně vrchol pro mě,“ svěřila se před časem.

Kromě Hany Holišové by znovu na Cenu Thálie mohl dosáhnout také herec a zpěvák Jan Kříž. V roce 2012 získal cenu poprvé. Tentokrát je nominovaný za roli Michala v brněnském muzikálu Děti ráje. Jeho konkurentem je letos herec pražského Národního divadla Igor Orozovič. Porota ho nominovala za ztvárnění role Jiřího Traxlera v muzikálu V rytmu swingu buší srdce mé.

„V Ostravě byla spousta muzikálových příležitostí, často tam dělá muzikály i činohra. Tak jsem se bál, že když půjdu do Prahy, kde je muzikálový svět mnohem větší a funguje jiným způsobem, už si neškrtnu, ale naštěstí se povedlo,“ řekl ke své nominaci Igor Orozovič.

Trojici nominovaných muzikálových herců doplní Tomáš David. Cenu může získat za roli Jánošíka v inscenaci Malované na skle Městského divadla Zlín.

ČRo, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme