Stále více Čechů láká svatba v zahraničí. Oblíbili si Mauricius, Řecko nebo Chorvatsko

Svatba v zahraničí láká stále víc Čechů. A nemusí jít hned o milionáře. Na nejrůznějších místech světa včetně těch exotických se loni bralo přes čtyři tisíce párů. To je o 13 procent víc než před třemi lety. Čeští snoubenci si oblíbili Mauricius, Itálii, Řecko nebo Chorvatsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatba

Svatba | Foto: Fotobanka Pixabay

„My jsme se brali v chorvatském Trogiru. To je malý ostrůvek, historické středověké městečko u moře. Je to nádherné,“ doporučuje Petr Ulrich.

„Svatbu jsme měli přímo na jachtě. To je něco, co jsem osobně chtěl. Se ženou rádi jezdíme na loď do Chorvatska a máme k tomu vztah. Chtěli jsme něco, s čím si to spojíme."

Přehrát

00:00 / 00:00

O svatební turistiku je stále větší zájem. Nejvyhledávanější destinací je Řecko, Mauricius, Chorvatsko, Itálie. Více od Veroniky Hlaváčové

Se ženou si přáli komorní svatbu. „Abychom si to užili. Věříme, že obřad je strašně důležitá věc. Pamatujete si to."

Svatby v zahraničí nakonec Petra Ulricha oslovily a založil si agenturu. „Největší zájem je o Řecko, Mauricius, Chorvatsko, Itálii. Pak jsou ty exotičtější – Karibik nebo Bora Bora.“

Svatební turistiku zprostředkovává vedle Petra Ulricha třeba také Pavlína Zbořilová. Na seznam oblíbených míst přidává i Seychely, Srí Lanku nebo souostroví Fidži.

Mezi novomanželi je stále populárnější vypouštění holubů. Na svatbu si je lze pronajmout

Číst článek

Většina jejích klientů ale míří na ostrov v Indickém oceánu - na Mauricius. Týdenní dovolená spojená se svatbou tam totiž vyjde z exotických zemí nejlevněji.

„Svatba se tam dá pořídit už přibližně od 90 tisíc na pár, se svatebním balíčkem. Svatební cesta se dá krásně spojit s týdenním pobytem. Moře, bílé písky, to lidi láká,“ prozrazuje Zbořilová.

S sebou si musí člověk přibalit kromě pasu i rodné listy.

Svatba | Foto: Fotobanka Pixabay

„V případě, že má člověk první svatbu, tak je to jednoduché. Jsou to podobné dokumenty jako u nás. Je potřeba pas, rodné listy a svatební formulář, který si jednoduše vyplní v kanceláři. Na Mauriciu teď nesmí být starší než tři měsíce, takže stačí zajít na matriku, pak k nám, my ho necháme přeložit do angličtiny a posíláme ho na Mauricius nebo do jiné destinace,“ popisuje.

Sňatek v cizině pak musí potvrdit česká matrika, která má sídlo v Brně.

„Bývá poměrně velký zájem – kolem 25 až 30 žadatelů denně. Každý si musí přinést oddací list z té země, ve které se sňatek uskutečnil. Co se týče toho, kdy musí přijít, to záleží na nich. Není stanovená lhůta, do kdy se mají dostavit. Musí mít hlavně doklady s tím, že si podají žádost o to, aby byli zapsáni do registru zvláštní matriky. Doba k vyřízení trvá mezi 30 až 60 dny,“ říká mluvčí radnice Brno-střed Denisa Kapitančiková.

Až pak může novomanželka začít používat nové příjmení. České páry uzavřou ročně okolo 45 tisíc sňatků. Necelá desetina se koná v zahraničí.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme