Belgie potvrdila dopadení muže, který doprovázel atentátníky na letišti

Belgická prokuratura obvinila z terorismu muže, kterého zachytily kamery ve společnosti dvou atentátníků před výbuchy na letišti Zaventem. Úřady ho identifikovaly jako Fayçala Cheffoua, zadržen byl už ve čtvrtek večer. Kromě něj prokuratura obvinila další dva lidi z napomáhání teroristům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie zveřejnila fotografii muže, po němž pátrá v souvislosti s dnešními útoky

Belgická policie zveřejnila fotografii muže, po němž pátrá v souvislosti s dnešními útoky | Foto: Belgická policie

Fayçal Cheffou je podle belgických médií muž, který byl na záběrech bezpečnostních kamer vedle Brahima El Bakraouiho a Najima Laachraouiho. Ti se později vyhodili na letišti do povětří.

Muž ve světlém plášti a klobouku nechal v odletové hale velkou tašku plnou výbušnin a zmizel. Jeho bomby ale vybuchly až v okamžiku, kdy na místě nikdo nebyl.

Deník Le Soir uvedl, že Cheffou je novinář na volné noze a úřady ho už v minulosti vyslýchaly kvůli šíření džihádistické propagandy. S jeho identifikací pomohl taxikář, který útočníky vezl na letiště.

Policie podle dřívějších zpráv médií zadržela Cheffoua ve čtvrtek večer, což dnes potvrdil i federální prokurátor. Zatčeného nazval Fayçal C. a obvinil ho z podílu na teroristických vraždách a dalších zločinech. Další dva obvinění jsou Aboubakar A. a Rabah N., kteří podle úřadů teroristům pomáhali.

Na letišti Zaventem při úterních pumových atentátech sebevražedných islamistů zahynulo 11 lidí. Podobný útok následoval v bruselském metru s 20 mrtvými. Dalších 300 lidí je zraněných, stav několika z nich je velmi vážný.

V Belgii stále platí zvýšená bezpečnostní opatření. Nejnověji úřady požádaly lidi, aby se v neděli pokud možno neshromažďovali. Týká se to mimo jiné i různých pietních akcí k uctění památky obětí úterních atentátů. Svůj plánovaný nedělní koncert v Bruselu zrušila z bezpečnostních důvodů i americká zpěvačka Mariah Carey.

V Belgii našli mrtvého strážce jaderné elektrárny, jeho přístupová karta zmizela

Číst článek

ČRo, Ondřej Houska, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme