Tábořiště Idomeni opustily první stovky migrantů, evakuace je zatím dobrovolná

Z uprchlického tábořiště Idomeni odjely do řádných center první stovky migrantů. Ve stanech na řecko-makedonské hranici dosud přebývalo kolem jedenácti tisíc lidí. Migranti tam uvázli na začátku března, kdy Makedonie uzavřela svou hranici s Řeckem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolnou evakuaci z tábora Idomeni využívají hlavně rodiny s dětmi

Dobrovolnou evakuaci z tábora Idomeni využívají hlavně rodiny s dětmi | Zdroj: ČTK

Už včera odjelo z Idomeni osm autobusů s asi čtyřmi stovkami lidí, dnes bylo pro obyvatele provizorního tábora přistaveno deset autobusů.

Evakuace je dobrovolná, podle koordinátor českých dobrovolníků na řecké hranici Jana Zemana ji využívají hlavně rodiny s dětmi, pro které jsou špatné podmínky v Idomeni již nesnesitelné.

„Zde je největší problém, že Idomeni není oficiální kemp. Stanovisko úřadů je takové, že lidé jenom kempují kolem, takže nikdo za to místo v podstatě nenese zodpovědnost a je těžké tady cokoliv centrálně koordinovat,“ popsal situaci Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tábořiště Idomeni opouštějí první stovky migrantů. Situaci na místě popsal koordinátor českých dobrovolníků Jan Zeman

Řekové se hodlají spoléhat na dobrovolné opouštění tábořiště ještě v neděli. Mluvčí řeckých přistěhovaleckých služeb už dříve varoval, že od pondělí evakuační úsilí zesílí. V oficiálních imigračních centrech bude podle něj zhruba do tří týdnů k dispozici celkem 30 tisíc míst.

Po nedávném podpisu dohody mezi EU a Ankarou se snížil příliv běženců, kteří do Evropy míří přes Turecko. Ve středu nebyl dokonce zaznamenán žádný nový migrant. Ve čtvrtek jich na řecké ostrovy připlulo 161, v pátek 78, uvedly dnes řecké úřady. Dříve to byly i tisíce osob za 24 hodin.

Řecko na základě dohody může od 20. března vracet do Turecka všechny osoby, které na ostrovy dorazí bez povolení, s výjimkou zvláštních případů, například Kurdů pronásledovaných Turky. V praxi se ale toto opatření očekává od 4. dubna.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme